28 липня 2021, 17:00, ЗЗР

У Держпродспоживслужбі розповіли, як боротись з фітофторозом на помідорах

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Київській області.

Фітофтора або фітофтороз проявляється на всіх частинах томатного куща. Перший сигнал — поява бурих плям на листках з верхньої сторони, переважно по краях, та білуватого нальоту з нижньої. Якщо на стеблі утворилися темні смуги, а на листках бурі плями, потрібно очікувати, що незабаром і на плодах будуть бурі або сріблясті тверді плями.

«Спори фітофторозу можуть перебувати в будь-якому місці: у землі, на залишках рослин, на насінні. Виявити їх неозброєним оком просто неможливо. Кожен городник повинен зменшувати кількість спор фітофтори на своїй ділянці, а також створювати умови непридатні для поширення цього захворювання», — йдеться у матеріалі Держпродспоживслужби.

Сприятливе середовище для фітофторозу — це густі грядки томатів, відчутні перепади температур, багато вапна в землі, слабкість рослин. А для значного та швидкого поширення хвороби потрібна температура повітря +22-27℃, і вологість повітря не нижче 70-90 %. Масове ураження томатів фітофторозом випадає на період вологих і рясних опадів при різниці температури дня і ночі, що зараз і відбувається.

Читати по темі: Опубліковано результати аналізу стану овочевих культур в Україні

«Боротьба з фітофторою на помідорах повинна починатися на ранніх стадіях — з посадки. На сам перед треба розміщувати томати на добре освітлених і провітрюваних ділянках, не садити в низинах з рівнем відповідних близько до поверхні ґрунтових вод, де постійно є рясні ранкові роси і зупиняється холодний потік повітря, а також не висаджувати помідори по помідорах і уникати їх сусідства з іншими пасльоновими», — наголошують фахівці.

За їх словами, в період зростання потрібно своєчасно видаляти бур’яни, пожовклі і сухі листя, після кожного дощу рихлити ґрунт. Полив проводити не обливаючи листя, а під корінь, причому тільки теплою водою і в першій половині дня.

Навіть якщо на томатах немає ознак фітофтори, потрібно робити профілактичне обприскування, зазначають у Держпродспоживслужбі. Для обприскування проти фітофторозу рекомендується ряд фунгіцидів контактної (бордоська рідина, купроксат, хлорокис міді) і системної дії:

Читати по темі: Фітофтороз картоплі може бути подоланим: науковці знайшли ген стійкості

«Більш ефективними вважаються останні, так як вони проникають в тканину томатів рослини та захищають її зсередини. Але за сезон можна робити ними не більше трьох обприскувань і останнє-за 20 днів до збирання врожаю. Бордоську рідину і мідний купорос можна використовувати за 8 днів до збирання врожаю. Але це все отрутохімікати, тому, де це можливо, замість хімічних препаратів використовувати для профілактики фітофторозу настойки часнику, обприскування рослин розчином перманганату калію з додаванням інших мікроелементів, в тому числі і йоду», — йдеться в повідомленні.

Фахівці Держпродспоживслужби розповіли, що настій з часнику готується так: 150-200г подрібненого часнику заливається 1л води, настоюється дві доби, проціджується і розводиться до 10л води.

«І остання порада для тих, хто посіяв томати ранніх сортів, які можуть встигнути сформувати урожай до підвищення температури при дощах. Якщо раптом почорніють окремі зелені плоди — рекомендується негайно зняти їх всі, опустити на півтори хвилини у воду до 60℃, потім осушити і викласти на дозрівання», — резюмували спеціалісти.