22 липня 2021, 12:30, Україна

На Черкащині проходить літ метеликів чортополохівки: названо методи боротьби

Чортополохівка — це денний метелик із розмахом крил 50-60 мм, світло-червоного або яскраво-коричневого кольору. Статевий диморфізм виражений слабко. На передніх крилах малюнок із чорних смуг, білих плям біля вершин і звивистою чорною поперечною смужкою за зовнішнім краєм. Знизу передні крила рожеві з чорно-білим малюнком. Задні крила зверху з чорними поперечними смужками та окоподібними плямами по зовнішньому краю, знизу — ясно-бурі з мармуровим малюнком і синьо-жовтими окоподібними плямами по зовнішньому краю.

Читати по темі: На Черкащині розпочався літ метеликів яблуневої плодожерки другого покоління

Гусениці чортополохівки темно-сірі, вкриті шипами. Скелетують листя, скріплюючи його павутинками. У роки масової появи, знищивши бур'яни, гусінь може завдати відчутної шкоди рослинам сої, соняшнику, рицини, кукурудзи, овочевих і баштанних культур, іншим, передусім засміченим посівам. На присадибних ділянках гусениці не нехтують айстрами, лавандою, артишоком тощо.

При відродженні і живленні гусениць чортополохівки (економічний поріг шкодочинності — одна-дві гусениці на одну рослину) заселені шкідником рослини рекомендують обробляти інсектицидами з діючою речовиною імідаклоприд+лямбда-цигалотрин, хлорпірифос+циперметрин тощо.