13 липня 2021, 15:30, Україна

У продажу з’явились перші кавуни відкритого ґрунту: аналіз ринку баштанних культур

Про це пише Unian.ua.

Сезон кавунів цього року розпочався майже на два тижні пізніше через несприятливі погодні умови, зазначають експерти. Весняні дощі і град завдали серйозної шкоди врожаю баштанних культур. Деякі аграрії були змушені заново пересівати поля.

«На сьогоднішній день реалізацію кавунів ведуть поодинокі виробники з Херсонської області. Ціни на перші партії кавунів озвучуються на рівні 9-12 грн/кг ($0,33-0,44/кг), що в середньому в 2,7 рази дорожче, ніж в аналогічний період минулого року», — повідомляють аграрії.

Висока ціна кавунів-результат обмеженої кількості врожаю. На ринку досить мало агровиробників, які продають ранні кавуни. Наприклад, минулого року в цей період баштанні коштували від 3 до 5 грн/кг, кавуни були представлені у великій кількості, через що ціни активно знижувалися.

Читати по темі: Збирання урожаю кавунів на Херсонщині затримується, — аграрій

Масовий вихід місцевих кавунів на ринок цього року очікується після 20 липня. Якщо говорити про зниження цін на баштанні, то очікувати більш низької вартості на кавуни можна в середині серпня. На цей період припадає пік сезону ґрунтового кавуна.

Однак, як відзначають експерти, цього року не варто розраховувати на велике зниження цін. Кавуни навряд чи істотно подешевшають через те, що аграріям доводилося пересіювати поля, що призвело до збитків.

Нагадаємо, деякі українські садівники планують знищити цьогорічний урожай фруктів.