6 липня 2021, 18:00, Урожай

Жнива на Херсонщині ускладнюють рясні дощі: підтоплення зерносховищ

Про це інформує Newday.kherson.ua.

«Жнива на Херсонщині зазвичай називають гарячою порою. Та нинішнього літа вона не гаряча, а радше мокра. Зливи з грозами стали настільки частим явищем, що між одним дощем та іншим нива не встигає підсохнути, і комбайни грузнуть у землі. Тож аби вивести їх на косовицю, треба ще впіймати момент. Але й то не біда: вже зібране зерно теж треба захищати від води», — йдеться у матеріалі.

Керівник сільськогосподарського підприємства «Мрія» (с. Надеждівк, що на Херсонщині) Леонтій Новак розповідає, що із величезними труднощами та напругою встигли зібрати приблизно половину посіяного ячменю.

«Перевезли врожай до складів, і тут з небес ринули цілі потоки — за лічені години випало 100 мм опадів, тобто майже дві місячні норми. Потік води дістався складів, які розташовані у низині, і незабаром вона піднялася на метр, підмочуючи зерно. Довелося негайно скликати людей на його порятунок. Відводили воду як могли, навіть отвори в стінах пробивали, аби її спустити. В основному зерно вберегли, але десь 10-15 тонн ячменю підмочило настільки, що жоден хлібоприймальний пункт його взяти не погодиться. Будемо сушити, проте він однаково тільки на комбікорм згодиться», — з прикрістю резюмує пан Новак.

За його словами, із збиранням озимої пшениці також не все гаразд, — близько 10-20% її полягло. У сучасних комбайнах є підбирачі, та й вони могли впоратися не всюди. Довелося їх дещо вдосконалити власними зусиллями, і тільки тоді підняли важкий колос.

«Я на землі працюю понад півсторіччя, і знаю з власного досвіду — легких жнив не буває. Але таких, як зараз, і не згадаю», — наголосив Леонтій Новак.

Читати по темі: Жнива на Одещині та Миколаївщині затримуються: погодні умови

«Станом на 5 липня у Херсонській області озимий ячмінь зібрали, загалом, на 37% площ, із його середньою врожайністю 3,52 т/га. Озиму пшеницю тільки почали збирати, і вона дає близько 4,7 т/га. Однак її клин становить 490 тис. га, і комбайни можуть «прорватися» далеко не всюди. До того ж, через дощі вологість зерна занадто висока», — зауважує директор Департаменту розвитку сільського господарства і зрошення облдержадміністрації Маргарита Степанова.

Подекуди аграрії вже рахують не прибутки, а збитки. Начальник Гідрометцентру Херсонщини Юрій Кіріяк каже: від хліборобів Бериславського, Генічеського, Каховського районів отримали вже п’ять заявок стосовно оформлення довідок про пошкодження посівів для подальшого звернення до держави по компенсацію. Хоча з цим є проблема.

«Зазвичай, оформлення такої довідки забирає всього два-три дні, — коментує Юрій Кіріяк. — Та зараз обстеження посівів навіть провести складно: поля стоять затоплені, і машиною туди просто не проїхати».

За даними синоптиків, рясні дощі у степовій Таврії триватимуть ще до 8 липня. По тому очікують сонячну погоду впродовж наступних восьми днів. І в цей проміжок часу варто з жнивами ранніх зернових остаточно впоратися. Оскільки після цього не виключають «наступу» чергового циклону, й нових «мусонів», коли вода знову литиметься. Звісно, це тільки попередній прогноз, і метеорологи самі були б раді, якби він не збувся, і ясних днів погода подарувала б трохи більше.