5 липня 2021, 08:00, Україна

Опубліковано аналітику фітосанітарного стану цукрових буряків та гороху

У посівах гороху продовжується пошкодження бобів гусеницями горохової плодожерки та личинками горохового зерноїда, які в допороговій чисельності заселили 4-15% рослин (Дніпропетровська, Донецька, Київська, Одеській, Полтавській, Сумській, Черкаська обл.). Триває активне живлення горохової попелиці. Середня чисельність шкідника — 3 екз. на росл., при заселенні та пошкодженні у середньому 3,5-7% рослин. Рослини продовжують хворіти на аскохітоз, антракноз, кореневі гнилі, пероноспороз.

Читати по темі: Чисельність стеблового метелика на посівах кукурудзи зростає: щотижневий звіт

Посіви цукрових буряків заселяються буряковою листковою попелицею, яку виявляють на 3-45% рослин, переважно з країв полів (Вінницька, Київська, Сумська обл.), за чисельності 5-8, макс. 12-19 екз. на кожну.

У центральних областях рослини буряків заселяють та пошкоджують бурякові блішки, мінуючи мухи, щитоноски. Триває живлення амарантового стеблоїда (Полтавська обл.), де ним за середньої чисельності 0,05 екз. на 1 м² пошкоджено до 3% рослин у слабкому ступені. Осередково шкодять листогризучі та підгризаючі совки.

У Лісостепу та Поліссі на посівах цукрових буряків триває розвиток церкоспорозу, де ним уражено 1-6% рослин (Рівненська, Тернопільська, Хмельницька, Черкаська обл.). На кормових та столових буряках поширення хвороби проходить більш інтенсивніше в приватному секторі. До 5% рослин хворіє на фомоз, пероноспороз, рамуляріоз, кореневі гнилі. Від комплексу хвороб рослини оздоровлюють дозволеними препаратами. Для запобігання негативного впливу церкоспорозу на цукристість буряків, за наявності 3-5% рослин, необхідно оздоровлювати посіви дозволеними до використання препаратами.