19 червня 2021, 08:30, Технології

Сівозміна, органіка та точне землеробство — майбутнє агровиробництва, — Роман Лещенко

Про це розповів міністр аграрної політики та продовольства Роман Лещенко в ексклюзивному інтерв’ю для Latifundist.com.

На одвічне питання, як рахувати гній (собівартість, ринкову ціну, чи повну ціну), пан Лещенко відповів, що рахує його як прибавку врожайності на полі.

«От наприклад, якщо у мене є органіка. Я її заклав на поле . І на одному полі з органікою я заробив 1,5 тонни додаткової кукурудзи. Я віднімаю витрати на логістику, на внесення, на зарплату, — виходить чисто тонна кукурудзи, яку заробила ферма», — розповідає міністр агрополітики.

Такі статистичні дані є тому, що він поділив пополам поле, розміром 100 га, — 50% під органіку, і 50% без неї.

«Потім я ще роблю аналіз грунту і бачу, що рівень гумусу росте, і з точки зору сівозміни я можу застосувати більш інтенсивну технологію вирощування, і затратити менше нітратних та азотних добрив на цей гектар землі з точки зору диференційного внесення, — я рахую в такому синергетичному ефекті. Тоді я бачу економіку», — наголосив пан Лещенко.

Читати по темі: Роман Лещенко поділився досвідом вирощування культур за технологією strip-till

«Але коли я починаю це людям розповідати, всі мовляють: «та це ти неправильно рахуєш. Гній — це відходи». Або рахуй, наприклад, по 200 грн/т. А я у всіх запитую: «Добре, рахуємо по 200 грн, а як ви рахуєте втрату гумусу у грунті?» В Україні 30 років вбивається тваринництво, поголів’я зменшується, воно гірше ніж в 1946 році після війни. «Який план заходів по відновленню родючості грунтів?» Всі мовчать, потім додають: «Ну там цей, дефікат будемо вносити». На що я відповідаю: «А де ви будете брати дефікат? Якщо ви вже всі цукрові заводи вирізали?», — говорить міністр.

Проблема в тому, наголошує пан Роман, що всі дивляться середньострокову перспективу, і то «на мінімалках».

«А тепер, як буде земельна реформа і право власності на землю, я знатиму, що ця земля вже у власності, я розумію, що органіку вноситиму диференційно в ту землю, яка належить мені. Тому що орендар, який має договір оренди і не вносить гній, він каже: «Ну я ж орендую, це ж не моя земля». І сівозміна в стилі окремих кіровоградських фермерів, — заявив міністр.

Сіяти соняшник після соняшнику, наголошує пан Лещенко, а потім знову соняшник, і після — вовчок.

«Цю картину треба змінити. З точки зору моєї мотиваційної програми, на прикладі свого полігону досліджень, я за кілька років зможу довести, що симбіоз тваринництва та рослинництва при сучасних технологіях, таких як strip-till, точне землеробство, диференційоване внесення добрив, дасть набато більший ефект. За цим майбутнє», — сказав Роман Лещенко.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021