16 червня 2021, 09:30, Україна

Спеціалісти НААН розповіли про стан посівів сої, соняшнику та гороху: фази розвитку

Про це інформує прес-служба НААН.

Рослини гороху залежно від регіону вирощування знаходяться у фазах «бутонізація», «цвітіння» і «початок формування бобів». Посіви продовжують заселяти бульбочкові довгоносики, спостерігаються горохові попелиці, жуки горохового зерноїда.

Рослини соняшнику залежно від строків сівби перебувають у фазах «2-10 пар справжніх листків». На посівах цієї культури, особливо за погодних умов, що склалися, рекомендується звернути увагу на розвиток злакових бур’янів, за необхідності — застосовувати грамініциди. Також високоефективним заходом у ці фази розвитку є підживлення рослин азотними добривами.

Читати по темі: Фахівці НААН провели детальний аналіз стану посівів кукурудзи: рекомендації щодо захисту

На більшості площ рослини сої знаходяться у фазі «формування 1-3-го трійчатого листка», на зрошенні — «5-8 справжніх листків». Після появи першого трійчастого листка відбувається активне формування кореневої системи. Поки вона не сформується до належного рівня, надземна маса рослин не нарощуватиметься.

У цей період соя особливо вразлива до небезпеки з боку бур'янів. Тому, у господарствах, які не застосовували допосівне чи досходове внесення ґрунтових гербіцидів, необхідно підібрати страхові препарати та бакові суміші їх, які дозволять знищити вегетуючі бур’яни. Але треба пам'ятати, що застосування гербіцидів у бакових сумішах може пригнічувати рослини сої, тому, щоб цього уникнути, краще робити роздільні обробки.

Проти дводольних бур'янів посіви обробляють тоді, коли соя має 1-3 трійчасті листки, застосовуючи гербіциди на основі таких діючих речовин як: бентазон, тифенсульфурон-метилу (або їх поєднання), а також імазамоксу, імазетапіру. Після появи третього трійчастого листка застосування гербіцидів проти дводольних бур'янів не рекомендується.