10 червня 2021, 17:00, ЗЗР

Аграріям розповіли, як захистити культури і не нашкодити довкіллю

Про це йдеться у матеріалі «Захист культур без побічних ефектів: як врятувати і поля, і довкілля» на Kurkul.com.

Потенційна загроза пестицидів, їх нагромадження в природному довкіллі потребують наукового пошуку та розробки нових підходів до організації захисних заходів. Такими є інтегровані системи захисту рослин, які мають природоохоронний напрям. Їх проводять та планують з урахуванням біологічних особливостей розвитку шкідників у посівах і насадженнях сільськогосподарських культур, фаз розвитку рослин та агрокліматичних умов.

Відмінним рішенням будь-якого фермера буде грамотна, виважена і природоорієнтована технологія захисту сільгоспкультур. Вона включатиме вибір і застосування відносно бeзпeчиx для здopoв'я людей і тварин пpeпapaтiв, покращення схеми їхнього викopиcтaння, зacтocyвaння в oптимaльниx дoзax i здiйcнeння бeзпepepвнoгo кoнтpoлю зa якicтю пpoдyкцiï.

Так, наприклад, компанія FMC свого часу створила та вивела на ринок інсектицид Кораген® — продукт для захисту від лускокрилих шкідників на кукурудзі, яблуні, томатах, сої, соняшнику, ріпаку та колорадського жука на картоплі. Має широкий спектр дії, у тому числі на стеблового, лугового метелика, яблуневу плодожерку, мінуючу міль, бавовникову совку та інші види совок, акацієву вогнівку і колорадського жука.

Читати по темі: Названо особливості захисту соняшника від хвороб

Інсектицид можна застосовувати протягом вегетації культури в період масового льоту імаго шкідників. Оптимальним періодом застосування препарату є початок та масове відкладання яєць шкідниками.

Як свідчить сам виробник, цей препарат може добре «вписатися» в антирезистентні програми захисту та програми інтегрованого захисту сільгоспкультур.

 

«Новітність інсектициду Кораген® полягає в його діючій речовині — хлорантраніліпрол. Вона зовсім з нової хімічної групи — антраніламіди, тому у шкідників не виникає перехресної стійкост до неї, як до інших препаратів», — кажуть експерти FMC.

Кораген® має доволі тривалий термін захисної дії — до 3 тижнів. Також препарат володіє ові- та ларвіцидною дією і є високоефективним для захисту рослин на різних стадіях розвитку комах-шкідників — яйця, гусениці (личинки), дорослі особини.

Шкідливість основних бур'янів у посівах соняшнику. Як запобігти втратам врожаю
Читати

Крім того, із точки зору еко-френдлі (eco friendly — у перекладі з англ. «дружній до довкілля») пестицидів препарат Кораген® може стати еталонним рішенням у системі захисту.

Цей інсектицид має високий стандарт безпечності для працівників та природного довкілля і високу селективність до корисних комах (трихограми, кокцинеліди, бджоли).

Для таких культур, як ріпак, соя та соняшник велике значення мають комахи-запилювачі, адже саме від якісного запилення великою мірою залежить майбутній урожай. Тож про безпеку бджіл у цьому випадку вигідно дбати не лише пасічникам, але й агрономам. Давно відомо, що «захищені» від негативної дії інсектицидів бджоли фактично можуть стати джерелом додаткового приросту врожайності на бджолозапильних культурах.

«При запиленні бджолами соняшнику, кількість розвинених насінин становить 87-93%, без запилення — 76-78%. Врожай зерна соняшнику із запиленням бджолами підвищується на 15-20%. А при запиленні сої бджолами відмічається збільшення кількості бобів. Врожай насіння із запиленням бджолами підвищується на 30-50%», — відмічають експерти FMC.

Зрештою, фізико-хімічні властивості інсектициду Кораген® дозволяють поєднувати його з біологічними методами захисту рослин.

Читати по темі: Капустяна міль загрожує посівам: фахівець розповів, що треба знати та як побороти шкідника

При правильному використанні та дотриманні всіх рекомендацій компанії-виробника препарат не шкодить корисній ентомофауні (личинки сонечок, золотоочки, дзюрчалки тощо), які, наприклад, харчуються попелицями на кукурудзі. Бо, як відомо, одна личинка сонечка з’їдає до 50 попелиць за добу.

Відповідно, якщо використовувати препарати з вмістом інших діючих речовин та інших класів, зокрема, піретроїдів, які знищують всіх комах у посівах кукурудзи, в тому числі і корисних, то внаслідок їх застосування різко розмножуються попелиці, тому що відсутні їхні природні вороги.

Також Кораген® дозволяє зберігати в посівах сої популяції корисного хижого кліща (на противагу фосфорорганічним препаратам і піретроїдам). Це сприяє зниженню шкідливої дії павутинного кліща, дорослі особини, німфи і личинки якого активно висмоктують соки з листків, що призводить до порушення водного балансу рослин, зниження вмісту хлорофілу та призупинення фотосинтезу.