4 червня 2021, 18:00, Технології

Фахівець одного з найбільших агрохолдингів України розповів, як відбувалась підготовка до сезону 2021

Про це йдеться у матеріалі «Посівна 2021 в МХП: особливості та перспективи».

«Передусім ми змінили тип обробітку ґрунту: проводили глибоке рихлення з рослинними рештками на поверхні ґрунту, щоб мати змогу максимально накопичувати вологу в зимовий період, а в весняно-літній період — утримувати її в ґрунті від надмірного випаровування. Ми збільшили посівні площі під рихленням і зменшили під традиційною оранкою, яка в нас залишилась на соняшнику та частково під кукурудзою», — розповідає пан Марценюк.

За його словами, наступним елементом технології була зміна норми висіву.

«Тобто використовували менші норми сівби, особливо по кукурудзі. Підійшли до зміни норм висіву диференційовано у різних зонах вологозабезпечення. Підбір норми для певного гібриду визначали за рівнем потенціалу поля, фізико-хімічними властивостями ґрунту та за наявністю продуктивної вологи у метровому шарі», — говорить керівник агрономічного відділу.

Читати по темі: Підсумки сезону 2020 в МХП для основних сільськогосподарських культур

Також у компанії звернули особливу увагу на якісну деструкцію рослинних решток і роздільне живлення. Так, частину азотних добрив вносили з осені, решту — рано навесні. Крім того, в МХП будуть поглиблювати міжрядне підживлення.

«Більшість викликів весни-2021 ми передбачали: холодне посівне ложе, прохолодний ґрунт, нестабільна погода, дощі, — тому були до цього готові. Переобладнали техніку під швидкісний якісний посів, на внесення рідких комплексних добрив у посівне ложе. Також викликом була прохолодна погода і коливання температур для рослин більш ранніх термінів сівби», — зазначив пан Віктор.

Спрацювало також оперативне переміщення техніки в зони, де можна було проводити посівну кампанію, зазначає фахівець. У цьому році багато залежало від логістики. У компанії змінили підхід до розміщення культур, що сприяло успішному завершенню посівної в оптимальні терміни.

«У МХП ми обрали стратегію — посівна у стислі терміни, що дає можливість отримати кращу врожайність за оптимальних погодних умов. Реалізовується це через додатковий найм, переобладнання чи купівлю нової швидкісної техніки, що сіятиме вдвічі продуктивніше, ніж традиційна. Тобто для нас було важливо, щоб урожайність компенсувала ці витрати. Ми розуміли, що через ранні терміни сівби рослини потраплятимуть у стрес, можлива затримка і зрідження сходів, наприклад кукурудзи, а через пізні терміни — потрапляння насіння в сухі умови, а також існує вірогідність пізнього збирання — з можливим підвищенням вологості зерна», — резюмував Віктор Марценюк.