19 травня 2021, 14:00, Україна

Фахівці розповіли, на що варто звертати увагу при купівлі земельної ділянки

Про це повідомляє прес-служба Сумської ОДА.

Першим чинником, який варто врахувати перед купівлею сільськогосподарської землі — її придатність для обробки. Є землі, в яких камені залягають на глибині 30 сантиметрів, високий рівень заболоченості або ж ділянка має обмежений доступ для обробки. Потрібно звертати увагу на цей параметр, щоб не стати жертвою шахраїв або ж недобросовісних продавців.

Не менш важливий і регіон розташування. Земля посеред степів, в зоні посухи, де немає річок, систем іригації, де можна сіяти лише одну-дві культури, — не найкраще капіталовкладення. Важливо звернути увагу і на інфраструктуру оточуючих населених пунктів, число жителів, тип населення, від усього цього може залежати майбутня вартість ділянки.

Читати по темі: В Україні провели соціологічне опитування: чи варто продавати землю іноземцям

Проконтролювати потрібно і правильність обробки землі. Буде краще, якщо на полі культури вирощувались з дотриманням сівозміни, земля не виснажувалась, не закислялась та не засолювалась.

«Серйозний орендар цінує землю, особливо хорошу, якісну, цілісний земельний банк. Він не виснажує її, не вижимає з неї останнє. Правильно обробляє, дотримується сівозміни, домагається високої врожайності, а це можливо лише за умови грамотного і дбайливого підходу до землеробства», — наголошують фахівці.

 

У 2024 році сільськогосподарську землю зможуть купувати юридичні особи. Тому якщо з’явиться необхідність продати куплену землю через декілька років, висока ймовірність того, що який-небудь холдинг швидко її придбає.

Читати по темі: Названо особливості орендних відносин після відкриття ринку землі

«Відсутність токсичних сусідів. Уявімо, що ваше поле межує з полем сусіда, який давно «поклав око» на землю, яка опинилася у вашій власності. Користуючись вашою недосвідченістю, він може зробити все, щоб у вас не залишилося іншого виходу, крім, як продати землю йому або здати в оренду — звичайно, на виключно вигідних для нього умовах», — розповідають в Обласній адміністрації.

Можливість змінити цільове призначення землі. Заходячи в будь-яку інвестицію, важливо продумати план «B» і «С». У випадку з землею один із запасних варіантів — зміна цільового призначення. Якщо куплена ділянка не приносить дохід за схемою, яка передбачалась на початку, тобто за рахунок вирощування культур, здачі в оренду або вигідним перепродажем, то на ній можна побудувати торговий або логістичний центр, заміський комплекс тощо. Наявність такої альтернативи, до того ж, сприяє здорожчанню активу, підвищує інтерес до нього з боку інвесторів.

«Пам’ятайте: довгострокова стратегія, як правило, надійніше і вигідніше короткострокових маніпуляцій з будь-яким типом активів», — резюмували спеціалісти.