15 квітня 2024, 15:00, Україна

У 2024 році на 10-15% може підвищитись ціна землі в Україні

«Прогнози під час війни справа дуже невдячна, проте у 2024 році можна очікувати подальше поступове зростання цін на сільськогосподарську землю — максимум на 10-15%. Це пов’язано із тим, що відновлена торгівля сільськогосподарською продукцією морем і маржинальність агробізнесу потроху відновлюється. Порти Одещини виходять на довоєнні показники. Законодавство про консолідацію землі мають більшість країн ЄС, але на рівні саме національного законодавства», — зазначив Андрій Мартин.

Експерт також впевнений, що в Україні поступово зростатиме потреба в консолідації земель, оскільки аграрії-орендарі викуповують ділянки землі у різних місцях, а отже вони зацікавлені у формуванні єдиних земельних масивів.

Андрій Мартин розповів, що можливість створення національного законодавства щодо консолідацію земель обговорювали з Євросоюзом при розробленні Плану ЄС для України, однак до переліку обов’язкових заходів його не внесли.

За словами Андрія Мартина, сьогодні «середній» за українськими мірками аграрій має 1-1,5 тис. га у обробітку. Якщо він викупить навіть десяту частину свого земельного банку — 100 га землі, то це буде два десятки пайових ділянок у різних місяцях. Якщо він «збере» всю землю у єдиний масив, це дозволятиме менше ресурсів витрачати на обробіток. Лише логістика при веденні агробізнесу – це до третини  всіх затрат. Тобто консолідація землі допоможе суттєво скоротити витрати аграріїв на пересування техніки, застосування засобів захисту рослин, створить реальні передумови для значних інвестицій у меліорацію земель, садівництво та інші капіталоємні заходи.

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com

Головні агроновини.