17 травня 2021, 18:00, Україна

До 20% дерев у садах України уражено моніліозом, клястероспоріозом та кокомікозом

Про це інформує Держпродспоживслужба.

На багатьох сортах яблуні продовжується розвиток борошнистої роси (8-12% дерев, 3-7% листків). Випадання дощів призвело до проявлення у незахищених насадженнях парші (2-5% дерев, 2-8% листків).

Повсюди на персику розвивається кучерявість листків (2-15% дерев, 4-11, макс. 27% листків), чому сприяло переважання прохолодної дощової погоди. Ураження моніліозом кісточкових у поточному році є досить інтенсивним, особливо за умов не проведення захисних заходів. Подекуди клястероспоріозом, кокомікозом на кісточкових охоплено від 5 до 20% дерев.

Читати по темі: Аграрії Умані можуть втратити до 20% урожаю плодових дерев через заморозки

У виноградниках Закарпатської, Миколаївської, Одеської та Херсонської областей літають метелики гронової листокрутки І-го покоління. У Закарпатській області зафіксовано заселення та пошкодження молодих листків винограду кліщем — виноградним зуднем.

У Волинській, Житомирській, Івано-Франківській, Київській, Луганській, Чернігівській областях зросла чисельність травневих хрущів — 18 макс. 32 жука (при струшуванні) на дерево, при заселенні 80%  обстежених дерев як плодових так і в лісосмугах (клен у лісосмузі).

У садах і виноградниках живиться комплекс листогризучих та сисних шкідників, розвиваються плодопошкоджуючі фітофаги. Триває літ метеликів яблуневої плодожерки І-го покоління, в південних областях відкладання ними яєць.