14 травня 2021, 15:30, ЗЗР

Капустяна міль загрожує посівам: фахівець розповів, що треба знати та як побороти шкідника

Про це йдеться у матеріалі «Капустяна міль у посівах ріпаку: біологічні особливості, захист, ефективність інсектицидів».

Загалом можна відзначити такі важливі біологічні особливості капустяної молі, які варто знати агрономам:

  • літ метеликів капустяної молі спостерігається в сутінках та вночі, але й за високої чисельності шкідника зростає також денна активність. Посилення денного льоту метеликів свідчить про спалах його розмноження;
  • к капустяної молі розтягнуті періоди вильоту метелика, відкладання яєць та відродження гусениць при скороченні повного циклу розвитку шкідника. Захист рослин від капустяної молі ускладнюється одночасною присутністю на рослинах всіх її стадій розвитку: яйця, гусениці різних віків, лялечки, метелики. Крім того, спостерігається «накладання» поколінь шкідника;
  • після виходу з яйця міль перші три-п'ять діб живиться всередині листка в «міні», тож на думку одних агрономів вона в цей час є недосяжною для інсектицидів. На думку інших системні інсектициди в цей період вегетації частково пригнічують її активність;
  • найбільш уразливою до дії інсектицидів у капустяної молі є стадія (фаза) гусениць молодшого віку, що живляться з нижнього боку листка. Саме гусениці цього віку є найбільш уразливими до контактно-кишковимх і системних препаратів за їх обробок посівів ріпаку.

Читати по темі: Названо ефективну схему інсектицидного захисту овочів

«Найбільшою помилкою агрономів є відсутність моніторингу появи шкідника, адже дуже важливим є його ідентифікація на ранніх етапах розвитку, у період масової яйцекладки — появи гусениць. Тоді контроль цього небезпечного фітофага є найбільш ефективним без можливих пошкоджень культури шкідником. Адже після виходу з яєць гусениці розвиваються і прогризають епідерміс. Під ним вигризають тканини, утворюючи «міни», пошкоджуючи вегетативну частину культури і знижують таким чином її врожайність», — зазначає Максим Яновський, керівник відділу маркетингу компанії FMC.

За його словами, найбільш чисельними за використанням для захисту від шкідника були і залишаються  інсектициди фосфорорганічної та піретроїдної груп, такі наприклад, як Данадим® Мікс, Данадим® Стабільний, Вантекс®.

В місцях, де капустяні культури вирощуються постійно без дотримання сівозміни, резистентність до продуктів може швидко з’явитися. Ось чому важливо робити чергування і застосовувати продукти з різних хімічних груп, зокрема антраніламіди.

«Яскравим представником такої групи є найпопулярніший інсектицид у світі Кораген®. Завдяки своїм високим трансламінарним та локально-системним властивостям, інсектицид проникає у місця, де знаходиться шкідник і миттєва призупиняє його розвиток. Кораген® працює проти всіх стадій розвитку шкідника та забезпечує довготривалий захист культури від лускокрилих шкідників і зокрема капустяної молі. Найкращим періодом його застосування є період фази масової яйцекладки — поява гусениць шкідника. Вже весною 2021 року, компанія FMC офіційно отримає розширення реєстрації продукту Кораген® для його застосування в посівах ріпаку», — наголосив пан Яновський.

Детальніше про особливості боротьби з капустяною міллю читайте в матеріалі на SuperAgronom.com.