11 травня 2021, 12:30, Україна

Названо особливості орендних відносин після відкриття ринку землі

Про це інформує прес-служба Сумської ОДА.

1 липня 2021 року в Україні набуде чинності закон про ринок землі, який дозволить купувати й продавати ділянки сільськогосподарського призначення. На першому етапі жодних миттєвих та глобальних змін не відбудеться.

Перше, на чому наголошують фахівці, — дія договору оренди не припиняється після продажу земельної ділянки сільськогосподарського призначення, якщо інше не передбачено самим договором.

Другий важливий фактор — в орендаря є переважне право викупу. Воно затверджене законом, але можна для певності прописати цей пункт ще й у договорі оренди.

Озвучено обмеження, накладені на купівлю української землі після відкриття ринку
Читати

Також варто наголосити, що землевласник зобов’язаний у письмовій формі повідомити орендаря про намір продати ділянку, зазначивши її ціну й умови продажу. Завдяки цьому, власник може продати ділянку третій особі, лише після офіційної відмови орендаря.

Без такої відмови земельну ділянку можуть відчужити лише у двох випадках: якщо власник подарує її комусь із близьких родичів або якщо ділянку стягне банк на погашення іпотеки.

Наступний тезис, на якому роблять акцент фахівці, — переважне право зберігається за орендарем, навіть якщо земля продається на аукціоні: землевласник може продати ділянку іншій особі, лише якщо вона запропонує вищу ціну, яку орендар відмовиться платити. За дотриманням переважного права будуть слідкувати також нотаріуси.

І останнє, на чому важливо наголосити, — внесення землі до статутного капіталу без згоди орендаря неможливе.