8 квітня 2021, 09:30, Технології

Захистити поле від шкідників можна лише за умови правильного моніторингу, — Держпродспоживслужба

Про це повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Навесні відразу після відновлення вегетації обстежують посіви озимих зернових культур, заселених з осені хлібною жужелицею. Схема обліків і підрахунки такі ж самі, як і під час осінніх обстежень. Облік чисельності шкідника проводять методом ґрунтових розкопувань майданчиків розміром 0,25 м² глибиною до 30 см, які розміщують у шаховому порядку. Кількість майданчиків залежить від площі поля: до 50 га — 8, до 100 га — 10-12, понад 100 га — 16.

Мета обстеження — уточнити обсяг хімічних обробок проти перезимувалих личинок у весняний період. Проводити весняні хімічні обробки можна в тому випадку, якщо личинки 2-3 віку і основна частина популяції не завершила харчування в осінньо-зимовий період (особини, які харчуються, — зеленкувато-сірі; відгодовані — кремові й білі).

Фахівці Держпродспоживслужби озвучили дані про поширеність шкідників на полях
Читати

Обліковують попелиць навесні на озимих і сходах ярих злакових культур. Перший облік проводять у фазі повного кущення ярих зернових і на початку виходу в трубку озимої пшениці. У фазі початку цвітіння озимої пшениці проводять другий облік щільності злакових попелиць, підраховуючи їх на колоссі. На полі, незалежно від його площі, відбирають 20 проб, кожна з яких складається з 5 колосків. Хімічні обробки проводять за щільності попелиць 8-10 у фазі цвітіння зернових та 25-30 на колос у фазі молочної стиглості.

Система спостережень за хлібними клопами передбачає кілька обстежень посівів та місць зимівлі шкідників. У фазах формування зернівки і початку молочної стиглості обліки проводять, визначаючи заселеність на м². У разі небезпечної щільності шкідників визначають доцільність обробок. Посіви обробляють за щільності 1-2 дорослих клопа, або 10 личинок на 1 м². Для посівів, з яких планується одержати кондиційне зерно твердих, сильних або цінних пшениць за нижчого рівня заселення.

Читати по темі: Експерт розкрив особливості боротьби з шкідниками полів: моніторинг та знищення

П’явиці — заселення посівів жуками збігається з початком фази виходу в трубку озимих і повним кущінням ярих. У цей час обліковують їх щільність. Хімічні обробки посівів, особливо насіннєвих ділянок твердих сортів, доцільні, коли щільність жуків сягає 40-50 особин/м² або понад 3-5 личинок на 1 м².

Зважаючи на всі умови та особливості розвитку шкідників, не буває універсальних рекомендацій з проведення весняно-польових робіт. Потрібний індивідуальний підхід в умовах конкретного господарства і безпосередньо на полі.