5 квітня 2021, 17:00, Україна

Фахівці Держпродспоживслужби озвучили дані про поширеність шкідників на полях

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У третій декаді березня на території Україні спостерігались сприятливі агрометеорологічні умови для початку відновлення вегетації озимини. Середня температура повітря була на 1-3° С вище норми і знаходилася в межах 2,2-6,2°С тепла. Внаслідок переходу середньодобової температури через +5°С озимі зернові культури відновили весняну вегетацію. Запаси продуктивної вологи в орному та метровому шарах ґрунту під озимими культурами достатні та оптимальні.

У Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Черкаській областях личинки хлібної жужелиці за чисельності 0,5-2 макс. 3 (Запорізька обл..) екз. на 1 м² пошкодили 1-4% рослин на 3-34% обстежених площ. У Донецькій, Луганській, Волинській областях зафіксовано тільки її пробудження. В осередках личинок хлібної жужелиці за чисельності понад 3-4 екз. на 1 м² рекомендується проводити обприскування дозволеними до використання інсектицидами.

Вирощування озимих на Одещині: технологія та вибір препаратів
Читати

У теплі сонячні дні спостерігався літ злакових мух (чорна пшенична, гессенська), крайові смуги озимини заселяють хлібні блішки, відроджуються личинки злакових попелиць. У Кіровоградській, Сумській, Херсонській відбувається живлення гусениць старших віків озимої совки, які чисельністю 0,5-2 екз. на 1 м² пошкодили 1% рослин, в інших областях продовжується переміщення шкідника у верхній шар ґрунту. У Степу на 12-45% обстежених площ озимих культур, переважно з країв полів, за чисельності 0,2-1, макс. 2 екз. на 1 м² піщаним мідляком пошкоджено до 1% рослин.

У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі. За попередніми даними весняних контрольних обстежень, шкідник заселив до 65% обстежених площ лісосмуг, середня чисельність клопа черепашки становить 0,1-3 екз на 1 м².