26 березня 2021, 17:00, Україна

Опубліковано звіт Держпродспоживслужби щодо поширення шкідників на посівах озимих культур

У Дніпропетровській, Запорізькій, Одеській, Миколаївській, Херсонській областях в озимині, розміщеній здебільшого після стерньових попередників, відбувається живлення личинок хлібного туруна (жужелиці). Шкідники за чисельності 0,5-1, осередково до 2 екз. на 1м² (Запорізька, Миколаївська обл.) пошкодили 1-5% рослин. Переважають личинки другого (16%) та третього (84%) віків.

У Дніпропетровській, Кіровоградській, Херсонській та інших областях відмічено початок підняття у поверхневі шари ґрунту гусениць озимої совки та поодинокі пошкодження ними рослин озимої пшениці.

Читати по темі: Аграрії Одещини готуються зустріти найстрашнішого за останні роки шкідника

В Одеській області на озимих колосових культурах по краю поля від лісосмуг відмічено літ злакових мух (чорна пшенична, шведська та гессенська), якими заселено 3% обстеженої площі. Середня чисельність імаго становить 3-5екз на 100 п.с.

Крайові смуги озимини заселяють хлібні блішки, відроджуються личинки злакових попелиць. У Степу клоп шкідлива черепашка знаходиться в місцях зимівлі чисельністю 0,5-1 екз. на 1м² (Дніпропетровська, Одеська обл.). Надалі за прогрівання листяної підстилки до 10-12ºС повсюди клопи переміщуватимуться на її поверхню.