30 березня 2021, 08:00, Технології

Аграріям розповіли про особливості вирощування соняшнику в умовах посухи

Про це йдеться у матеріалі «Олександр Котигора: Вплив строків та норм висіву на урожайність соняшника».

Всього експерт виділив сім найголовніших факторів, на які слід звернути увагу, плануючи посівну соняшнику.

1. Підбір гібридів соняшнику

Щоб отримати високий урожай соняшнику, потрібно підібрати ті гібриди, що дають найвищу врожайність саме в погодно-кліматичних умовах, де знаходиться господарство. Адже на одному полі різні гібриди соняшнику покажуть різну врожайність і різниця може сягати 40-50%. Визначним фактором для вибору є середня врожайність того чи іншого гібрида в середньому за 3 роки на ваших полях. Також регулярно з’являються нові гібриди, що потрібно вивчати. Тому висівати слід кілька різних гібридів з різним рівнем стиглості.

2. Розміщення соняшника в сівозміні

Культуру сіють після будь-яких злакових культур, озимих або ярих зернових на чистих від бур’янів полях. Небажано сіяти соняшник після широколистих хрестоцвітих та олійних культур (соняшнику, цукрових буряків, люцерни та зернобобових), а також після овочів, картоплі, ріпаку, адже деякі ці культури мають схожі хвороби, наприклад, склеротиніоз, сіра та білі гнилі і т.д.

Читати по темі: Названо оптимальні умови для сівби гібридів соняшнику

3. Правильний основний обробіток ґрунту під соняшник

Завдання основного обробітку ґрунту під соняшник — розпушування ґрунту для створення оптимальних умов для подальшого розвитку кореневої системи рослин, росту та розвитку та отримання в результаті високого врожаю. Бувають різні види основного обробітку ґрунту: no-till, strip-till, mini-till, оранка, оранка з одночасним вирівнюванням, дискування, глибоке рихлення, щілювання.

4. Передпосівний обробіток ґрунту

Основне призначення його — створення гарного насіннєвого ложа, щоб насіння лягло рівномірно на оптимальну глибину і сходи були рівномірні.

5. Удобрення соняшнику

Систему удобрення соняшнику і норми внесення добрив потрібно розраховувати залежно від типу гібриду, запланованої врожайності, рівня вологозабезпечення та результатів аналізу ґрунту. Для формування 0,1 тонни насіння потрібно 6 кг д.р. азоту, 2,5 кг д.р. фосфору та 18 кг д.р. калію.

Читати по темі: Найпопулярніші гібриди соняшника на SuperAgronom.com за 2020 р.

6. Норми висіву

Рекомендовано в південних регіонах, де вкрай посушливі умови, висівати 40-50 тис. рослин/га, де посушливі умови — 55-65 тис. рослин/га., в зоні достатнього зволоження — 60-75 тис. рослин/га. У різних ґрунтово-кліматичних зонах гібриди сіють з різною нормою висіву.

7. Вибір сівалок

Найкраща якість посіву соняшнику забезпечується при сівбі його пневматичними сівалками точного висіву, наприклад Horsch, Kinza, сучасні моделі John Deere.