24 березня 2021, 14:00, Україна

Агрокліматичні умови дають підстави прогнозувати рекордний урожай, — аналітика

Про це йдеться у матеріалі на Vesti.ua.

У березні 2021 року Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства спрогнозувало врожай на 2021 рік. Згідно з офіційним прогнозом, в Україні зберуть на 14,6% зернових більше, ніж у 2020 році, а саме 75,1 млн тонн.

Заступник міністра розвитку економіки Тарас Висоцький зазначив, що кількість опадів, які випали за зиму і наявність вологи в березні дозволяє зробити оптимістичний прогноз. Кількість посівних площ збільшиться на 0,3 млн га. Олійних культур в 2021 році планують зібрати 19,1 млн тонн, а пшениці на 17,5% більше. Урожай ячменю повинен вирости майже на 18%.

Але такий оптимізм розділили далеко не всі.

Так, керівник сільськогосподарського підприємтсва «Червоний Маяк», наразі депутат Чернігівської ОДА, Олександр Левицький розповів, що про конкретні прогнози говорити рано. Все може змінитися влітку 2021 року.

«Стартові умови в цьому році краще. Склалися умови для озимої групи, але все вирішиться в травні. Вся надія, що там буде достатня кількість опадів. Про пізню групу рано говорити, я б прогнозів не давав. Може трапитися посуха, спека. У минулому році в червні давали оптимістичні прогнози, а в серпні пів країни опинилося на межі катастрофи через посуху», — сказав аграрій.

Потепління та посухи: як адаптувати технології вирощування культур
Читати

Цікаво, що в коментарях у міністра під постом про рекордні врожаї з’явилося чимало фермерів зі скептичними заявами. Аграрій з Яготина Василь Гопкало впевнений, що такий прогноз вигідний переробним підприємствам, щоб знизити закупівельні ціни.

Олександр Левицький не виключає, що прогноз, дійсно, штучний. Ціни намагаються «збити».

«Високі прогнози часто дають, щоб здешевити продукцію. Навіть в глобальних звітах, що впливають на вартість всіх культур на біржі можна побачити інформацію про збільшення резервів. Ймовірно, це штучне збивання ціни», — говорить аграрій.

Високі показники прогнозують не тільки в Україні, але і в світі. Якщо вони виявляться правдою, то ціни на продукцію, дійсно, не порадують наших сільгоспвиробників. The Food and Agriculture Organization прогнозує рекорд зі збору зернових — 780 млн тонн. Основний приріст відбудеться завдяки країнам Євросоюзу.