19 березня 2021, 15:30, Україна

Опубліковано результати аналізу фітосанітарного стану озимих рослин: поширення хвороб

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

На деяких полях озимої пшениці, ячменю та жита Дніпропетровської, Закарпатської, Івано-Франківської, Київської, Полтавської, та Черкаської областей відзначається поширення (на 2-15% посівів) борошнистої роси, та септоріозу, переважно на листках нижнього ярусу. Від 2 до 10% рослин уражено гельмінтоспоріозом та бурою листковою іржею, кореневими гнилями.

На фізіологічно ослаблених посівах ранніх строків сівби, в місцях пониження рельєфу 2-7% (Вінницька, Волинська, Київська, Полтавська, Чернігівська обл.) рослин уражені сніговою пліснявою. Хвороба проявляється окремими вогнищами площею 0,5-2,5 м².

Держпродспоживслужба опублікувала звіт щодо поширення шкідників на полях озимих культур
Читати

Сніжна зима цьогоріч, низькі температури, висока вологозабезпеченість, розтягнуте танення снігу, наразі визначають небезпеку появи інфекційного випрівання. В епіфітотійні роки (3 рази з 10 років) розвиток хвороби становить 40-50%, загибель — 15-20%. На окремих полях посіви можуть повністю загинути.

Для контролю захворювання рослин сніговою пліснявою необхідно навесні проводити моніторинг посівів, облік густоти та життєздатності рослин, організувати агротехнічні заходи, а саме боронування посівів — при цьому руйнується ґрунтова кірка, видаляються відмерлі частини рослин, створюються сприятливі умови для розвитку озимих та підживлення азотними добривами.

В Одеській та Миколаївській областях посіви озимого ріпаку (0,5-6% рослин культури) уражено пероноспорозом, альтернаріозом, фомозом, кореневими гнилями та бактеріозом коренів, осередково сніговою плісенню 2-4% рослин (Волинська, Київська, Чернігівська обл.). Ефективним заходом оздоровлення рослин та покращення стану посівів є ранньовесняне боронування з прикореневим підживленням мінеральними добривами.