18 березня 2021, 11:10, Світ

Брасиностероїди здатні підвищити стресостійкість рослин та стимулювати їх розвиток, — науковці

Про це йдеться у матеріалі «Брасиностероїди — унікальні фітогормони, за допомогою яких рослини «думають».

Наразі на ринку вже є цілий спектр біопрепаратів, дія яких ґрунтується на застосуванні таких гормонів, як ауксини, цитокініни, гібереліни. Але ними процеси, що відбуваються в рослинах, не обмежуються. Дослідження виявляють нові й нові сполуки, які беруть участь в регуляції росту.

Так, свого часу, спочатку «емпірично», а потім з теоретичним підтвердженням, було виявлено сполуки брасини, що мали стероїдну природу. Дослідження цих сполук, які проводила американська компанія Vital Earth, показало значну роль, яку виконували брасиностероїди в багатьох важливих процесах, що відбуваються в рослині. Наразі ці властивості вже «поставлені на службу» аграріям і є однією зі складових біостимулятора Вітазим.

Читати по темі: Біостимулятори та умови їх ефективного використання

Насамперед американський фахівець Пол Силті, керівник відділу досліджень компанії Vital Earth, зауважив, що вивчення брасиностероїдів показали, що вони взаємодіють практично з усіма гормонами росту рослин. Вдалося встановити, що ці елементи є головним гормоном, який контролює роботу решти фітогормонів.

На рівні клітини брасиностероїди впливають на такого собі посередника, який взаємодіє з молекулою ДНК, завдяки чому починається експресія, тобто синтез певних речовин всередині клітини — ферментів, ензимів тощо. І таким чином відбувається вплив на життєдіяльність рослини, зокрема, на такі чинники:

  • стресостійкість (до спеки, холоду, посухи);
  • ріст рослин;
  • подовження коренів до ділянок, де є поживні речовини;
  • фотосинтез;
  • синтез білку / нуклеїнової кислоти;
  • стійкість до хвороб;
  • активність клітинної мембрани;
  • проростання насіння;
  • кущення;
  • утворення продихів.

Пол Силті «розшифрував» кожен із них з точки зору впливу брасиностероїдів.

Стресостійкість — це основний узагальнений чинник.  Адже селекціонери закладають у культуру певний генетичний потенціал, максимальну можливість давати урожай. Тоді як стресові умови, з якими стикається рослина протягом усіх етапів вегетації, знижують цей потенціал і відповідно — результат. Умови включають усе — наявність поживних речовин, погодні умови, фітопатологічний фон тощо.

«Якщо ми можемо зменшити оці стреси, тоді врожайність буде більшою. Яким же чином можна це зробити? Зокрема, підвищуючи вміст хлорофілу в листі, біологічну активність ризосфери, поліпшуючи відновлення коренів в разі пошкодження, засвоєння поживних речовин», — зазначив Пол Силті.

©Микола Деркач, SuperAgronom.com, 2021