16 березня 2021, 17:00, Україна

Стан озимих зернових та ріпаку на Кіровоградщині здебільшого задовільний, — звіт Держпродспоживслужби

Про це повідомляє прес-служба управління.

Моноліти відібрали на площах озимої пшениці — 1,55 тис. га, озимого ячменю — 527 га та озимого ріпаку — 250 га. Візуальне обстеження показало, що рослини зернових колосових перебувають у фазі кущіння. Відсоток загибелі становить 0-9%. Стан озимих зернових в області оцінюється як добрий (47%), задовільний (51%), незадовільний (2%).

Також з монолітів відібрали рослини для лабораторної діагностики захворювань озимих зернових. За висновками фітосанітарної експертизи ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» обстежені рослини уражені альтернаріозом, аскохітозом, гельмінтоспоріозом, фузаріозом, сірою гниллю, пукцією злаковою (іржа стеблова, лінійна), бурою іржею та борошнистою росою.

Читати по темі: Фахівці НААН проаналізували агрометеорологічні умови першої декади березня

На площі озимого ріпаку відсоток загибелі рослин становить 0-8%, рослини перебувають у фазі утворення листкової розетки. Стан посівів — добрий (39%), задовільний (50%), незадовільний (11%). Хвороби, які були виявлені згідно з висновками фітосанітарної експертизи ДУ «Кіровоградська обласна фітосанітарна лабораторія» —- фомоз, пероноспороз та альтернаріоз.

Відбір монолітів для оцінювання стану перезимівлі озимих культур є першочерговим кроком у новому сезоні. Таке обстеження допомагає оцінити стан озимих і правильно спланувати план заходів на весну.