27 лютого 2021, 13:00, Добрива

Названо основні фактори, від яких залежить ефективність живлення та дієвість ЗЗР

Про це йдеться у матеріалі «Як спрацювала стратегія адаптації до змін клімату в A.G.R. Group?».

«За нестачі вологи просте підвищення норм добрив може дати обернений ефект, — зауважує Сергій Хаблак, доктор біологічних наук, начальник відділу впровадження та моніторингу технологій у рослинництві агрохолдингу A.G.R. Group. — На сьогодні більш ефективними видаються інші шляхи підвищення врожайності. А саме зниження втрати того ж азоту, спричиненої денітрифікацією та вимиванням нітратів, а також підвищення коефіцієнта використання рослинами азоту з добрив. Так, у посушливі роки реакція кукурудзи на застосування азоту значно знижується, тому схеми живлення наразі мають бути більш гнучкими».

Експерт також зазначив, що нестабільні весняні погодні умови, значне коливання температур часто стають причиною неефективності застосовуваних засобів захисту культур. Тому тут також треба підлаштовуватись, не забуваючи, що, наприклад, для внесення гербіцидів оптимальна температура повітря +17…+18 °С (у крайньому разі +8…+10…+25 °С). Для фунгіцидів — від +12 до +20 °С, а інсектицидів — від +15 до 25 °С. А застосовуючи гербіциди, потрібно керуватися передусім фазою розвитку і бур’янів, і культури.

Читати по темі: Безвідвальний обробіток ґрунту зберігає вологу та продуктивність поля, — досвід

Загалом технологія вирощування культур в A.G.R. Group уже відпрацьована, кліматичні тенденції враховані. Але, звісно, робота над удосконаленням продовжується, проводяться експерименти, вивчаються новинки, що з’являються на ринку. А також прораховується економічний аспект кожного нововведення.

Саме такі підходи, на думку Сергія Хаблака, і забезпечують успішний результат — навіть у такий складний сезон, яким видався 2020-й. А тим паче, якщо природа буде більш прихильною, на що сподіваються, напевно, усі аграрії в нинішньому, 2021 році.