16 лютого 2021, 11:00, ЗЗР

Інсектициди заважають бджолам спати: дослідження британських науковців

Про це йдеться в спецпроєкті «Фермерський огляд світової преси» на Kurkul.com, матеріали надані Університетом Брістоля, Science Daily.

Два дослідження вчених Брістольських шкіл фізіології, фармакології та неврології, та біологічних наук показали, що інсектициди впливають на тривалість сну джмелів та плодових мух. Це може допомогти нам зрозуміти, чому комахи-запилювачі зникають.

«Неонікотиноїди, мали великий вплив на тривалість сну як мух, так і бджіл. Якщо комаха зазнала впливу речовини у кількості, яку вона може відчути, на фермі, де застосовували пестицид, вона менше спала, а її щоденні поведінкові ритми були вибиті з нормального 24-годинного циклу дня і ночі», — розповідає автор досліджень, Доктор Кіа Тасман, викладач Школи фізіології, фармакології та неврології.

Читати по темі: Знищувати шкідників, а не бджіл: рекомендації з вибору безпечних для бджіл інсектицидів

Дослідження плодової мухи, опубліковане 21 січня у Scientific Reports, дозволило дослідникам вивчити вплив пестицидів на мозок комах.

Крім того, що типові сільськогосподарські концентрації неонікотиноїдів руйнують здатність мух запам’ятовувати, дослідники також бачили зміни «годинника» в мозку мухи, який контролює його 24-годинний цикл дня і ночі.

«Вміння орієнтуватися в часі важливе для того, щоб знати, коли бути бадьорим. Комахи просто не могли заснути. Ми знаємо, що якісний сон важливий для комах, як і для людей, для їх здоров’я та формування тривалих спогадів», — додав старший автор дослідження доктор Джеймс Ходж, доцент кафедри неврології в Школі фізіології, фармакології та неврології.

Бджоли та мухи мають схожі структури в мозку, це одна з причин, чому інсектициди такі шкідливі для бджіл. Вони не дають їм спати та орієнтуватися у просторі. Сьогодні неонікотиноїди заборонені для використання у країнах Євросоюзу.