15 лютого 2021, 12:30, Світ

Фітофтороз картоплі може бути подоланим: науковці знайшли ген стійкості

Про це йдеться у матеріалі potatonewstoday.com.

Новий стійкий до P. Infestans ген (Rpi-amr1) був знайдений в рослині Solanum americanum (американський чорнобрив, малоквітковий/глянсовий паслін). Цей ген надає імунітет проти фітоспорозу, однак, відомо, що одиничні гени стійкості частіше всього діють проти обмеженого кола патогенних рас і можуть бути нестійкими до нових підвидів. Детальний аналіз та перевірки тривають.

«Головне наше завдання полягає в тому, щоб знайти нові гени стійкості, які забезпечують захист від найширшого спектру патогенних мікроорганізмів та їх варіантів, виграючи час у тривалій еволюційній гонці озброєнь», — говорять науковці.

Читати по темі: Генна модифікація здатна врятувати рослини від фітофторозу та інших хвороб, — вчені

Solanum americanum

Щоб вирішити проблему фітофторозу, дослідники з лабораторії The Sainsbury Lab у Великобританії, Університету Вагенінгена та дослідницьких робіт (WUR), за участі їх співробітників з інших установ дослідили різноманітність генів стійкості у широкому діапазоні диких рослин паслін, пов’язаних із картоплею. Вони виявили Solanum americanum, предка широко поширеної дикої рослини Solanum nigrum (чорна пасльонова паличка), яка виявилась чудовим джерелом нових генів стійкості проти фітофторозу.

У звітах про своє дослідження вони повідомляють про ген стійкості Rpi-amr1 та його численні варіанти. Незважаючи на послідовність змін до 10%, кожен варіант Rpi-amr1 дозволяє рослині виявляти однакові ефекторні білки фітофторозу, забезпечуючи захист від хвороб.

Нагадаємо, якісний сорт картоплі — половина успіху у вирощуванні. На що звернути увагу під час вибору посадкового матеріалу?

Ефекторні білки

Штами фітофторозу несуть два споріднені ефекторні білки, які розпізнаються більшістю варіантів Rpi-amr1. Це важливо, оскільки патогени долають стійкість, втрачаючи або істотно модифікуючи свої ефекторні білки шляхом еволюції. Шанс втратити або змінити кілька ефекторних білків одночасно менший. Rpi-amr1 надає стійкість проти всіх 19 перевірених штамів.

Маріс Пайпер — стійкий до фітофторозу гібрид

Rpi-amr1 ген стійкості в даний час в поєднанні з двома іншими генами стійкості, Rpi-amr3 і Rpi-vnt1, успішно адаптовані в комерційний гібрид картоплі Maris Piper. Отримані картопляні лінії несприйнятливі до дуже широкого розмаху фітофторозу.

Читати по темі: Виявлення альтернаріозу картоплі на ранніх етапах: перспективи гіперспектральної візуалізації (американський досвід)