14 лютого 2021, 11:20, Добрива

Науковці із США розповіли, як не спалити та не отруїти посіви стартовими добривами

Про це йдеться у матеріалі farmprogress.com, джерело інформації: відділ сільського господарства Арканзаського університету.

Стартові добрива є частиною успішної стратегії управління поживними речовинами. Але будь-яка програма з підживлення культур вимагає неабиякої уваги до деталей.

Добрива можуть обпікати посіви

Якщо добрива вносяться разом з насінням або дуже близько з ними при посіві, можливий опік.

«Багато добрив — це солі, які при внесенні розчиняються у відповідних іонах ґрунтової води. Подумайте про кухонну сіль, NaCl, яка розчиняється у відповідних позитивних та негативних іонах Na + та Cl- у воді. Це розчинення створює різницю тиску, тому вода рухається зсередини коренів рослини до навколишнього ґрунту (тобто осмос). Рослини можуть пов’янути, почорніти і загинути від нестачі води. Це називається опіком насіння або спаленням посівів добривами і може призвести до значних втрат», — стверджують науковці.

Роман Павлик. Внесення добрив РОР-up методом
Читати

Відслідкувати таку проблему в традиційному розкиданні добрив можна рідко, так як вони розподіляються по більшій площі, але це не означає, що її немає. Щоб стартове добриво не контактувало зі сходами культур, фахівці рекомендують користуватись методами точного землеробства, де важливим є не тільки якісна техніка, але і програмне забезпечення.

«Слід використовувати добре розчинні добрива з низьким сольовим індексом, такі як поліфосфат амонію (10-34-0) або ортофосфати. Роздрібні торговці і консультанти повинні бути знайомі з відповідними рекомендаціями для цих добрив» — йдеться у матеріалі.

Уникайте токсичності аміаку

При використанні деяких азотних добрив існує додатковий ризик травматизації посівів, ніж можна очікувати від одного лише вмісту солі, якщо при внесенні в грунт виділяється аміак. Він токсичний і може вільно проникати в клітини рослин.

Сечовина, КАС, тіосульфат амонію і діамонійфосфат (DAP) представляють більше проблем, пов’язаних з аміаком, ніж MAP, сульфат амонію або нітрат амонію.

Виділення аміаку може бути прискорене за рахунок більш високих значень pH або в основній масі грунту, або в результаті реакції поблизу внесених добрив.

Читати по темі: Експерт розповів про актуальні моменти вирощування соняшнику та кукурудзи

Грунти та погода важливі

Аналіз стану ґрунту важливий для того, щоб визначити, чому можуть траплятися пошкодження посівів. Травма врожаю найімовірніша, коли саджанці, вирощені на піщаних ґрунтах з низьким вмістом органічних речовин, піддаються безпосередньому впливу добрив.

«Суха погода збільшує ймовірність травм. У вологих ґрунтах солі добрив розбавляються шляхом дифузії далеко від смуги, але в сухих ґрунтах дифузія не відбувається. Концентроване добриво збільшує ризик опіку. Ґрунти з низькою катіонообмінною здатністю, мають грубу структуру і низький вміст органічних речовин, менше реагують з добривами, ніж ґрунту з більш високою здатністю (дрібнозернисті). Температура грунту також є частиною проблеми, оскільки в холодних ґрунтах коріння ростуть повільніше, і вони довше піддаються впливу більш високої концентрації добрив», — розповіли фахівці.