13 лютого 2021, 11:00, Україна

Фітоекспертиза насіння ярих зернових та зернобобових культур дала невтішні результати

Фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур, проведеною у Львівській, Полтавській, Рівненській, Тернопільській та Чернівецькій областях, методом вологої камери і застосування паперових рулонів, передбаченому для весняної сівби поточного року, виявлено ураження такими хворобами:

Оздоровлення кондиційного насіннєвого матеріалу досягається протруєнням його препаратами, вибір яких залежить від спектра фунгітоксичної дії та рівня захисної спроможності.

Читати по темі: Держпродспоживслужба опублікувала дані про фітосанітарний стан озимих культур

За даними Волинської, Полтавської, Рівненської, Тернопільської, Хмельницької та Черкаської областей при перевірці насіннєвого, продовольчого та фуражного зерна в зерносховищах усіх форм власності виявлено 9-34% його засміченого комірними довгоносиками, борошноїдами, великим борошняним хрущаком, кліщами, гороховим зерноїдом за чисельності 2-5 екз. на 1 кг зерна. У Волинській області — 6 макс. 21-30 кліщів на 1 кг зерна.

Тому, контроль за станом збереження зерна та зернопродуктів варто проводити постійно і в разі виявлення живих комірних шкідників приступити до обеззаражування збіжжя через фумігацію дозволеними препаратами відповідно до діючих рекомендацій.

Також необхідно для відводу талих вод провести очистку снігу навколо складів. Інакше, при підвищенні температури навколишнього повітря цей сніг розтане, і вода буде стікатися в сховище, підвищуючи вологість насіння. А це вже є сприятливою умовою для розвитку комірних кліщів, які завдають великої шкоди насінню при неправильному зберіганні. В першу чергу для кліщів, які ушкоджують зародок насіння, знижуючи тим самим їх схожість, забруднюють насіння шкірками, екскрементами.