10 лютого 2021, 14:00, Світ

Науковець розповів, як впливають температурні перепади на шкідників та озимі культури

Про це йдеться на sadyogrody.pl.

«Наразі існує ризик замерзання рослин, особливо там, де сніг чи крижаний покрив на рослинах не зберігся і температури опустилися нижче 20 С°», — говорить професор IOR Павел К. Береш.

За його словами, природні види патогенів та шкідників пристосовані до стабільних холодних зимових умов. Для них було б ще краще, якби морози та сніговий покрив тривали якомога довше.

«Ми знаємо, що часто не сам мороз обмежує шкідливі організми, а температурні гойдалки. Саме великі перепади температур збільшують смертність багатьох організмів, але те, що може мати позитивний вплив (скорочення їхньої популяції), на жаль, негативно впливає на зимуючі рослини. Тому тут немає золотої середини», — додає професор.

Читати по темі: Поширення діабротики набуває загрозливих масштабів, — експерти

Він стверджує, що наразі актуальним залишається питання, чи вплине теперішня зима на такі види, як озима муха, самшитова вогнівка, овочева білокрилка чи томатна міль.

«Наприклад, ми знаємо, що міль без проблем витримує морози, але чи вплинуть ці температурні коливання, які ми спостерігаємо наразі, на шкідника? Ми дізнаємось про це з весни, оскільки наразі важко прогнозувати. Подібно до патогенних мікроорганізмів у ґрунті або на рослинних залишках — їх спорові стадії можуть витримувати багато, але нестабільність тепла та вологи взимку може бути фактором, що обмежує їх розвиток», — наголошує пан Павел.

Професор Береш резюмував, що ключем зараз буде забезпечити виживання зимуючих рослин у найкращому стані.

«Важливо й те, що нас знову не здивує холодна чи навіть морозна весна, особливо в травні, коли рослини висівають, висаджують у землю, коли деякі культури вже цвітуть», — каже доктор. Павел К. Береш.