9 лютого 2021, 15:30, Україна

Фахівці назвали ТОП-3 найпоширеніші хвороби соняшника в сезоні 2020

Про це йдеться у матеріал «Хвороби соняшнику 2020: погода, гібриди та причини поширення».

Минулорічний сезон був дуже складним для аграріїв, зокрема для тих, хто вирощував соняшник. Майже по всій території України сільгоспвиробника було не просто працювати через погодно-кліматичні умови, що були і під час посівної кампанії, і під час вегетації (особливо у фазу наливу зерна та цвітіння), адже для рослин було багато стресів.

Найбільше торік спеціалісти компанії спостерігали склеротиніоз стебла.

«Склеротиніоз стебла я спостерігав у Дніпропетровській, Кіровоградській областях та в деяких районах на Миколаївщині. Також її фіксували і на Київщині. Щоб уникнути зараження рослин цією хворобою потрібно обирати стійкі гібриди соняшника. Якщо існує ризик зараження склеротиніозом, то на полі, де посіяний стійкий гібрид соняшника, втрати сягатимуть 2-10%. Коли ж гібрид чутливий до хвороби, то можна спостерігати до 60-100% втрати врожаю», — розповів продукт-менеджер по соняшнику та озимому ріпаку «MAS Seeds Україна».

Читати по темі: Компанія MAS Seeds проведе безкоштовний вебінар на тему боротьби з хворобами соняшника

На другому місці за поширенням розташувався вертицильоз (в’янення) соняшника

Вертицильоз проявляється спочатку на листі, далі розповсюджується на стебло і призводить до ранньої загибелі рослин.

«На одному з полів рослини соняшнику стояли здорові, мали виповнений кошик і потенціал врожайності був дуже високим, якби не ураження вертицильозом, яке проявилось на більшості рослин, на 80% поля. Тобто від того гарного високого потенціалу врожайності, що був закладений на початку, адже гібрид був хоч і високоврожайний, але не стійкий до хвороб, нічого не залишилось», — зазначив пан Тібо.

Найбільшою проблемою даної хвороби є її невиліковність, яка призводить до знищення врожаю. Листя соняшника поступово засихає, при чому спочатку сохнуть листки на нижній частині рослини.

Читати по темі: В MAS Seeds презентували аналіз технологій вирощування та врожайності соняшнику в 2020 р.

Третє місце належить такій хворобі соняшнику, як фомопсис.

Шкідливість фомопсису полягає, крім прямих втрат врожаю від надламування уражених стебел і вилягання рослин, внаслідок поживного дисбалансу, у зниженні посівних якостей та погіршенні товарних властивостей насіння: маса 1000 насінин зменшується в 1,5-2 рази, олійність знижується на 4,5%, змінюється жирно-кислотний склад олії — при вирощуванні високоолеїнових гібридів, зменшується кількість олеїнової кислоти (з 87 до 64%). Втрати врожаю, в залежності від періоду зараження, можуть коливатися в межах 20-100%.

Також пан Леклерк окремо відзначив таку хворобу як іржа чорна (Рuссіnіа helianthi Schw.). В 2020 році ступінь розповсюдження цієї хвороби в Україні сягнув 82% площ посіву соняшника (замість звичних 30-53 % в 2017, 2018 та 2019 роках).

Нагадуємо, MAS Seeds запрошує на відкритий безкоштовний вебінар для виробників соняшника за участю французьких агроекспертів, що поділяться європейським та українським досвідом, 10 лютого 2021 року о 15.00

У програмі:

  • Огляд санітарної ситуації у 2020 році щодо хвороб соняшнику;
  • Аналіз впливу хвороб на врожайність соняшнику;
  • Досвід французьких експертів у боротьбі з хворобами;
  • HELIOSMART — нова програма селекції соняшника MAS Seeds;
  • Аналіз хвороби, їх особливості та розповсюдження.
  • Питання та відповіді.

Наталія Демчук, SuperAgronom.com, 2021