18 січня 2021, 12:30, Україна

На посівах озимих культур та у зерносховищах поширюються шкідники і хвороби

Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

Погодні умови звітного періоду (невеликі та помірні опади, місцями туман, слабка ожеледь та незначне налипання мокрого снігу) стримували розвиток мишоподібних гризунів на полях озимих зернових, ріпаку, багаторічних трав та інших угіддях.

Обстеженнями, що були проведені на полях озимих пшениці та ріпаку, виявлено, що щільність гризунів не перевищувала економічного порогу шкідливості та становила 0,5-3 макс. 4 (Херсонська обл.) жилих колоній на гектарі, у багаторічних травах, неорних землях обліковували 1-4 макс. до 7 (Дніпропетровська, Донецька обл.) жилих колоній на гектарі. Надалі, погодні умови регулюватимуть активність поширення та розмноження мишоподібних гризунів.

Температурний режим у Київській та Черкаській областях призвели до осередкового ураження загущених посівів озимих зернових культур кореневими гнилями, септоріозом, пероноспорозом (0,2-1% рослин).

Читати по темі: Фахівці НААН попереджають про можливе перемерзання озимих культур

Аналіз матеріалів перевірки зерносховищ свідчать про наявність у фуражному зерні, в окремих партіях насіннєвого та продовольчого збіжжя комірних шкідників (кліщі, борошняні хрущаки, зернова міль), що вимагає знезараження через фумігацію препаратами для боротьби зі шкідниками запасів.

Фітоекспертизою насіння ярих зернових та зернобобових культур, встановлено зараженість його збудниками альтернаріозу, гельмінтоспоріозу, бактеріозу, фузаріозу, пліснявими грибами, іншими збудниками в межах 1-3%.

Обстеженням яблуневого плодового саду в Київській області на 12% дерев було виявлено по 2-5 муміфікованих плодів (моніліоз).

В господарствах здійснюється фітосанітарний нагляд за посівами озимих зернових та ріпаку.