19 травня 2017, 14:32, Добрива

POP-up метод підживлення дає до 9 ц/га прибавки урожайності кукурудзи

Про переваги та досвід застосування POP-up методу підживлення культур при посіві розповів в інтерв'ю SuperAgronom.com головний фахівець з агрохімії агропромхолдингу «Астарта» Роман Павлик.

За підсумками випробувань у минулому році, в холдинзі виявились задоволені результатами застосування методу.

«Якщо в цифрах, то соняшнику ми мали в середньому від 2,5 до 4,5 ц/га прибавки врожайності. Це те, що в нас вийшло на облікових ділянках. Що ж до кукурудзи, вона саме в цій фазі (від 3–4 до 5–6 листків) у нас темніє і має фіолетове забарвлення, а внесення стартового добрива однозначно давало дуже помітний результат. Рослини були зеленіші, кращі в розвитку. Пізніше, у фазі 7–8 листків, ця різниця нівелюється, оскільки вже немає такої різниці у вегетативній масі, але в цілому, прибавка, яку ми отримали,  ― від 3 до 9 ц/га додатково. В середньому десь 4–4,5 ц/га», — розповів Роман Павлик.

Читати по темі: «Роман Павлик. Внесення добрив РОР-up методом».

За його словами, застосовувати стартове внесення мікрогранульованих добрив можна і на інших культурах, таких як соя та цукровий буряк, наприклад. Щоправда, в «Астарті» ще не мають по них практичних напрацювань.

«Щодо цукрового буряку, як я вже казав, ми не мали змоги закласти об’єктивний дослід. Але те, що я знаю з відгуків, із друкованих видань, зокрема ― сербських та італійських, то там теж є ефект, але не так у прибавці врожайності, як у підвищенні цукристості. Йдеться про 1,5–2% прибавки цукристості, що дуже суттєво», — зауважив фахівець.