15 грудня 2020, 09:30, Україна

Українськими полями активно ширяться шкідники та хвороби

Про це пише прес-служба НААН України.

Погода останньої декади листопада та початку грудня сприяла розмноженню, поступовому збільшенню відсотку заселених гризунами площ посівів. У західних та північних областях заселено від 50 до 73 % площ із середньою чисельністю 1-3 жилих колоній/га (2-8 нір/колонію).

У центральних, східних і південних областях заселено від 6 до 39 % площ: у центральних за чисельності 1-3 жилих колоній/га (1-4 нір/колонію), на півдні і сході за чисельності 1-2 жилих колоній/га (1-3 нір/колонію), за виключенням Харківської області, де заселено до 67 % площ.

«За зниження температур активність розселення мишовидних гризунів знизиться, але темпи залишаться значними. Тому, на посівах за наявності 3-5 жилих колоній/га  необхідно застосовувати засоби захисту», — йдеться у матеріалі.

Личинки хлібної жужелиці практично повсюдно під дією знижених температур спустилася в нижчі шари ґрунту, але на півдні, де температури лишаються вище 5 °С тепла, живлення їх продовжується (шкідник призупиняє живитися за температури 0-5 °С).

На озимих зафіксовано наявність таких хвороб: борошниста роса, септоріоз, бура листкова іржа, кореневі гнилі, гельмінтоспоріоз, темно бура плямистість, уражено від 1 до 10 % рослин на 3-11 % площ.

Хворобами пероноспороз, фомоз, альтернаріоз уражено до 7 % рослин ріпаку на 2-10 % площ, найбільшого розвитку вони набули в західних областях Лісостепу та на Поліссі.

Читати по темі: Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів