7 грудня 2020, 15:30, Україна

Аграріям, які постраждали від посухи, не нарахують ПДВ: список документів

Про це повідомляє Всеукраїнська аграрна рада (ВАР).

Зразки документів, представлені Ольгою Богдановою під час вебінару, можна завантажити за посиланням.

Ольга Богданова наголосила, що українські аграрії цього року суттєво постраждали від посухи і через загибель урожаю мають низку проблем

«Агровиробники мають один ризик з боку державної фіскальної служби, яка у випадку негосподарського використання активів, що були придбані з ПДВ, намагається нарахувати умовні податкові зобов’язання. А з іншого боку, є аграрії, які у зв’язку з тим, що недоотримали урожай і дохід від продажу власно вирощеної продукції більше 75% від загального обсягу — у них є ризик втрати 4 групи єдиного податку. Ми вирішили об’єднати ці два питання, адже і в першому, і в другому випадку для уникнення ризиків потрібно зібрати однаковий пакет документів», — зазначила Ольга Богданова.

Як захистити озимі та врахувати все — дайджест матеріалів
Читати

Так, за словами експертки, не буде умовного нарахування ПДВ, якщо аграрії доведуть, що форс-мажорні обставини є господарською діяльністю і це буде підтверджено сертифікатом ТПП. Також, щоб не втратити 4 групу єдиного податку Податковим Кодексом передбачена пряма норма 298.8.4, в якій говориться: якщо аграрій разом з декларацією по єдиному податку до 20 лютого 2021 року подасть до ДФС рішення обласної ради про наявність обставин непереборної сили, то навіть якщо не буде дотримано критерію 75%, буде збережена 4 група єдиного податку.

Зокрема для отримання сертифікату ТПП та рішення обласної ради, агропідприємство має подати наступні документи:

  1. Наказ про створення комісії з обстеження посівів та фіксування площі, на якій сталась загибель урожаю.
  2. Акт обстеження з включенням представників місцевих рад чи державних адміністрацій. Важливо, щоб чітко була зазначена причина загибелі урожаїв. Якщо це через погодні умови, то обов’язково має бути посилання на інформацію, що зазначена у довідці Гідрометцентру про погодні умови.
  3. Копія розпорядження голови РДА про створення комісії щодо обстеження таких полів.
  4. Протокол засідання обласної/районної комісії ДСНС або експертний висновок щодо класифікації ситуації, що склалась на території господарства.
  5. Статистична звітність про співвідношення зібраного та постраждалого урожаю.
  6. Фото-, відеозйомка полів, де загинув урожай.
  7. Наказ керівника підприємства відповідно до результатів обстеження полів щодо списання урожаю, пересівання, використання під сидерати тощо.

Директорка Дирекції правового забезпечення діяльності ТПП Алла Нестеренко детально зупинилась на тому, яка процедура отримання сертифікату ТПП про форс-мажорні обставини та пояснила, які для цього потрібні документи. Зокрема, якщо говорити про мінімальний набір, то це мають бути акти обстеження полів, довідка Гідрометцентру яка видається конкретному господарству та протоколи рішення райдержадміністрацій щодо надзвичайної ситуації.