17 травня 2017, 14:49, ЗЗР

Біопрепарати для обробки насіння поки що не здатні перевершити хімічні протруювачі за ефективністю

На запитання читачів SuperAgronom.com стосовно протруювання та інокуляції насіння в рамках проекту АгроЗнавці відповідав  експерт Євген Качура, менеджер з препаратів для обробки насіння та біопродуктів BASF.

«На сьогодні, мабуть за біологічними препаратами і є наше майбутнє, оскільки використовувати хімічні сполуки для контролю хвороб стає дедалі важче і важче. Але на сьогоднішній день повністю замінити хімічні засоби захисту рослин біологічні препарати просто не здатні. І  це питання не лише ціни, бо, як правило, вони дещо дорожчі, ніж хімічні препарати, а і їх ефективності. Якщо ми візьмемо ефективність біологічного протруйника, то вона буде складати від 20% до 40%, максимум — 60%, у той час, коли більш-менш якісний хімічний протруйник забезпечує контроль хвороб на рівні 60-80% — до 90%», — розповів Євген Качура

Він зауважив, що біологічні препарати для протруювання можуть бути дієвим компонентом загальної технології захисту рослин, але повністю замінити хімічне протруювання насіння на сьогоднішній день біопрепарати не зможуть.