10 листопада 2020, 08:00, Україна

Зрошення може стати гарантією високої врожайності

Про це йдеться у матеріалі: «Волога для картоплі: Досвід зрошення Київської області в господарстві Біотех ЛТД».

«Коли тільки почали вирощувати картоплю, то зрозуміли, що зрошення — це гарантія того, що навіть в критичні роки ми отримаємо необхідний рівень врожаю належної якості», — розповів Анатолій Бикін, генеральний директор «Біотех ЛТД».

Варто відзначити, що Анатолій також являється доктором сільськогосподарських наук, професором і членом-кореспондентом НААН України, має 30-річний викладацький стаж і поєднує виробничу практику з роботою в НУБіП України.

Він зазначив, що зрошення не є «панацеєю від усіх невдач», його потрібно використовувати як доповнення до природної вологи. Спочатку потрібно накопичити природну вологу в ґрунті, потім її зберегти і раціонально використовувати. Але якщо ці три пункти не спрацювали, то в якості доповнення треба давати зрошення. А щоб накопичити вологу, потрібно правильно підібрати технологію обробки грунту, сівозміну й сидеральні культури.

На думку Бикіна, зрошення повинно бути частиною агротехнології в будь-якому господарстві. У Київській області складний рельєф. Якщо виллєш багато води на узвишші, то в долині буде болото. Та й ґрунти від поля до поля відрізняються вологоємкістю і продуктивністю — чим легше грунт, тим частіше його потрібно поливати, але невеликою нормою. Тому важливо, щоб агрономічна служба розуміла, яку норму води давати рослинам на конкретній ділянці.

Читати по темі: Регулятори росту: все про діючі речовини та чинники, що впливають на ефективність.

Згоден з думкою Бикіна і провідний менеджер з продажу систем зрошення на півдні України Дмитро Жмак. Він зазначив, що вся система поливу повинна підбиратися з урахуванням типів ґрунтів в господарстві.

«Не можна вилити води більше, ніж грунт може увібрати. Але не всі сільгоспвиробники це розуміють і вважають, що чим більше вилити, тим більший урожай можна отримати. Заливання поля нічого хорошого рослині не принесе — утворюються калюжі, грунт буде перезволожений, рослини почнуть хворіти і фермеру доведеться додатково витрачатися на засоби захисту рослин. Тому по приїзду в господарство ми складаємо діаграму і пояснюємо клієнтові, що з урахуванням ґрунтів поливати потрібно з такою-то нормою», — резюмував Дмитро.