9 листопада 2020, 17:00, Україна

Експерт розповів як вибрати зрошувальну техніку

Про це йдеться у матеріалі: «Волога для картоплі: Досвід зрошення Київської області в господарстві Біотех ЛТД».

«Раніше на підприємстві використовували дощувальні машини барабанного типу. Але вони були малопродуктивними, тому що після поливу на поверхні утворювалася корочка, яка не пропускала повітря в грунт. Через час вода взагалі не пробивалася в орний шар і стояла на поверхні», — почав свою розповідь Сергій.

Він підкреслив, що саме тому в 2005 році підприємство вирішило поступово переходити на дощувальні машини фронтального типу.

«Спочатку закупили машину виробництва Bauer, а в 2010 році — Valley. Остання зарекомендувала себе добре і через два роки в господарстві з’явився ще один такий агрегат», — розповів фахівець.

Сергій Жереб також уточнив, що при підборі машин враховувалися чотири фактори:

  • культура, яка буде поливатися;
  • конфігурація поля;
  • технічні характеристики агрегату;
  • наявність сервісного обслуговування.

Причому останній фактор був одним з найважливіших.

«Сервісним обслуговуванням задоволені. Навіть якщо у вихідний день потрібна якась деталь, то її тут же поставлять. Також варто відзначити швидкість поставки і монтування машин. На це у компанії пішло кілька днів », — зазначив агроном.

Ще одна перевага, відмічає експерт, — можливість вносити добрива. Кілька років тому господарство придбало систему фертигації і тепер вносить азотні добрива не тільки на ділянках з картоплею, а й на полях з гібридами кукурудзи.

«Перевага фронтальної дощувальної машини Valley в тому, що вона поливає поле більш рівномірно, не шкодить культурі і її зручно транспортувати від одного поля до іншого. Картоплю треба поливати дуже швидко, і така машина поле в 30 га поллє за 2 доби. Також потрібно машину підбирати під конфігурацію поля. Нам зручніше ходити поперек гребенів, тому вибирали фронтальну машину. А ось для поливу кукурудзи, пшениці або соняшника ідеально підходять машини кругового типу», — резюмував Сергій.

Читати по темі: Регулятори росту: все про діючі речовини та чинники, що впливають на ефективність.