6 листопада 2020, 13:00, Посівна

Посуха на Хмельниччині відступила: стан озимих покращився

Про це пише Голос України.

Після кількамісячної посухи нарешті пройшли дощі. За спостереженням агрономів, на більшості площ із озимими культурами ґрунтова посуха припинилася, запаси вологи у землі значно поповнились і тепер є сприятливими для розвитку рослин. Прискорює їх ріст і підвищений температурний режим.

Як повідомили в департаменті розвитку промисловості та агропромислового комплексу Хмельницької ОДА, сівба озимих під урожай наступного року в області продовжується. Найшвидше справились із озимим ріпаком. Він вже зайняв понад 64 тис. га — 111% до прогнозу.

А от озима пшениця засіяна лише на двох третинах запланованих площ — насіння зароблене у ґрунт на 140 тис. га. Таку неквапливість фахівці пояснюють насамперед тим, що через досить теплу погоду не хочуть дати рослинам перерости до настання холодів. В іншому випадку вони можуть випріти під снігом і значно гірше перенести зиму.

Продовжуються роботи і на полях із житом. Хоча загалом ця культура займе в області трохи більше 2 тис. га.

Поки що засіяна третина від запланованого, а це 4,8 тис. га, і на ділянках із озимим ячменем.

Читати по темі: Осінні загрози для озимих та як їм запобігти — поради експерта.

Слідкуйте за посівною озимих і залишайтеся в курсі останніх новин разом з SuperAgronom.com та «Посівна Онлайн 2020/21». Проект створений в партнерстві з компанією BASF.

Паралельно завершуються жнивні роботи

В області вже зібрано понад 2 млн тонн зерна за середньої урожайності 5,2 т/га. В господарствах продовжують активно збирати сою. Із площі у 108 тис. га намолочено майже 257 тис. тонн.

Хоча цьогорічна урожайність більшості культур значно нижча від минулорічної, соняшник все-таки порадував своїми показниками. Уже вдалось намолотити понад 424 тис. тонн, середня урожайність — 3,1 т/га що на рівні минулого року.

Розгортаються роботи і на кукурудзяних полях. Наразі зерно обмолочено з 70 тис. га, і це п'ята частина від вирощеного. Намолот сягнув понад 357 тис. тонн.

Актуальні та свіжі дані перебігу жнив основних сільгоспкультур дізнавайтесь з карти «Урожай Онлайн 2020». Проект створено в партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна».