8 листопада 2020, 08:00, Україна

Виснажений ґрунт Полтавщини може перетворитись на сухий неродючий степ — думка

Про це розповідає Григорій Шарій, завідувач кафедри автомобільних доріг, геодезії, землеустрою та с/г будівель НУПП ім. Юрія Кондратюка в коментарі для Урядового Кур’єра.

Паювання земель, брак державної політики, спрямованої на відродження меліорації й меліоративного землеробства, майже повністю загальмували його розвиток. Рік у рік агровиробники Полтавщини сіють тільки топові культури — кукурудзу, соняшник та сою, довели клин пропарних пізніх культур до 80%.

Надмірне вологоспоживання рільництва зневоднило лісостеп до стану сухого степу, природна родючість під тиском штучної активно деградує. Тільки через деградацію найцінніших у світі орних земель українці щороку втрачають майже 300 мільярдів доларів.

«Якщо в найближче десятиріччя в Україні збережуться тренди підвищення середньомісячних температур, то без заходів з меліорації та додаткових інвестицій у зрошення степу в межах понад 400 тис. гривень на 1 га, лісостепу — понад 200 тис. гривень та поновлення зрошувальних систем — понад 100 тис. гривень на 1 га інтенсивне й стійке землеробство стане неможливим. Пришвидшаться процеси скорочення площ орних земель, опустелювання українського Степу», — йдеться у матеріалі.

Читати по темі: Технологія strip-till може стати порятунком в нових кліматичних умовах.

Реалізація меліоративних заходів, будівництво нових меліоративних систем потребує ухвалення новітніх нормативів і землевпорядних вимог щодо використання сільськогосподарських земель, їх викупу під меліоративні інвестиційні проекти для формування просторових гарантій. Потрібно розробити загальнодержавну програму меліорації земель, яка гарантуватиме безпеку й забезпечить раціональне та ефективне використання земельних ресурсів.