2 листопада 2020, 13:30, Україна

Держпродспоживслужба оприлюднила дані щодо поширення шкідників у посівах озимих

У Лісостепу, Поліссі, осередково північних та східних областях Степу проходить розвиток та шкідливість сисних шкідників (злакові попелиці, різного типу цикадки) у посівах озимих зернових культур, які переважно сконцентровані у крайових смугах полів.

На 50-100% обстежених площ цикадками заселено та слабко пошкоджено 3 макс. до 11% (Київська обл.) рослин, на 100 помахів сачком обліковується по краях посіву 9-24, по діагоналі поля – 2-5 екз. фітофагу.

Злакова попелиця за щільності 2-16 екз. на рослину живиться на 1-6% рослин. Спостерігаються дорослі крилаті особини — самки-розселювачки, а також личинки.

Літ злакових мух (шведської, гессенської, чорної пшеничної, опомізи), відбувався за слабкої інтенсивності за чисельності 0,4-6 екз. на кв.м, пошкоджено 0,5-2% рослин. У разі значної чисельності мух (30-40 екз./100 п.с.) рекомендується провести обробки крайових смуг полів інсектицидами — на початку масового льоту і в подальшому через 8-10 діб. Для захисту озимих застосовують також передпосівну обробку насіння інсектицидами.

Читати по темі: Догляд за посівами озимих зернових восени: акцент на розвиток кореневої системи.

Також, в озимині, розміщеній після стерньових попередників, продовжують живитися личинки (І-ІІІ віків) хлібної жужелиці, які за чисельності 0,5-2 макс. 3-4 (Запорізька, Херсонська обл.) екз. на кв.м пошкодили 1-4% рослин. Осередки надпорогової чисельності фітофага локалізовані. Гусениці озимої совки, які перебувають здебільшого в ІV-VІ віках, за чисельності 0,2-2 екз. на кв.м доживлюються та переміщуються в нижні шари ґрунту на зимівлю.

В озимому ріпаку на 3-12% рослин шкодять несправжні гусениці ріпакового пильщика, хрестоцвіті блішки, капустяна попелиця. Осередково в посівах культури живляться гусениці різних віків совок, біланів, жуки ріпакового листоїда.