28 жовтня 2020, 08:00, Насіння

Миші полівки в Німеччині пожирають сходи озимого ріпаку

Про це пише TopAgrar.com.

Найбільше нашестя польових мишей наразі спостерігається в Тюрінгії. Уражаються олійний ріпак, зернові та проміжні культури. Навіть здалеку можна побачити чорні плями різного розміру на зелених горбистих полях Тюрінгії.

«За останні кілька тижнів миші з'їли від 5 до 10% озимого ріпаку, що тільки зійшов», — повідомляє фермер Бйорн Боттін, що відповідає за 1800 га орних земель в сільськогосподарському кооперативі Großobringen недалеко від Веймара.

Також фермер зазначив, що проблема ще ніколи не була такою серйозною, як в цьому році.

«Влітку через полівок ми зібрали приблизно на 30% менше врожаю по всіх видах зерна», — зазначив Боттін.

Фермер Еккарт Вейр, чиї угіддя розташовані в 15 км на схід від Веймара, також повідомляє про мишачий бенкет на полях ріпаку. Вейр разом зі своєю сім’єю управляє фермою, розміром 470 га.

«За підрахунками, я б зараз оцінив втрати ріпаку в 20-25%», — говорить Еккарт.

Читати по темі: Система захисту озимого ріпаку. Як підготувати культуру до зими.

Ушкодження проміжних культур в грошовому вираженні не таке серйозне, але як мінімум прикре.

«На полі площею 42 га гризуни з’їли близько 80% рослинності, включаючи зерно падалиці», — додав Вейр.

Слова двох керівників господарств демонструють загальну картину.

«В даний час ми маємо справу з величезною кількістю польових мишей в Тюрінгії, — повідомляє Катрін Вайдеманн з Управління сільського господарства і сільських районів Тюрінгії. — У цьому році кількість мишей навіть вище, ніж в екстремальному 2012 році. Особливо сильно постраждав регіон на північ з округами Земмерда і Ваймара. Сусіди в Саксонії-Ангальт теж борються з мишами. Якщо враховувати пасовища і обробіток сільськогосподарських культур, можна говорити навіть про проблему загальнонаціонального масштабу».

Причиною величезного розмноження гризунів експерти називають занадто теплі і сухі зими останніх років в країні — це унеможливлює розвитку епізоотій, що зазвичай вражають мишей взимку.