9 вересня 2020, 11:15, Технології

Індекс водного стресу дозволяє ефективніше визначати неоднорідність розподілу вологи в рослинах — фахівець

Про це йдеться в матеріал «Водний стрес рослин. Новий тренд супутникового моніторингу посівів» на SuperAgronom.com.

Зі слів співзасновника та операційного директора компанії AgroOnline Віктора Боровика, індекс водного стресу показує концентрації вологи в рослинах і візуалізує неоднорідності розподілу вологи в рослинах на полі. Він ефективний для всіх культур на будь-яких етапах їх росту та розвитку. Також цей індекс допомагає побудувати карту-завдання на диференційований обробіток.

«Аграрії вже довгий час успішно користуються індексом вегетації NDVI. Однак, він не завжди ефективний. На ранніх етапах розвитку рослин, коли видно лише перші сходи, і листова поверхня складає 20-30% площі, або ж на піку вегетації цей індекс не найкраще візуалізує неоднорідності розвитку рослин. Саме це підштовхнуло нас до пошуку, розробки і валідації нових інформаційних супутникових продуктів серед яких є і індекс водного стресу рослин. Все для того, щоб аграрії мали змогу бачити більший спектр проблем протягом вегетаційного сезону», — зазначив співзасновник та операційний директор компанії AgroOnline.

Віктор Боровик також зауважив, що отримавши знімки поля до опадів та після дощу, аграрії можуть проаналізувати, як рослина почала в себе вбирати вологу, які ділянки дощ оминув, а де рослини зазнають водного стресу і можуть почати сохнути.