8 вересня 2020, 13:15, Україна

Посухостійкість стає головним викликом і у селекції картоплі — вчені

Про це інформує сайт НААН України.

«Виведення сорту займає мінімум 12 років, і за такий довгий період проблеми картоплярства змінюються. Посухостійкість, жаростійкість — сьогодні вектор селекції спрямовано на ці явища. Хвороби, звісно, ніхто не відміняв, та й вони змінюються разом з кліматом. Та сама парша в умовах високих температур і посухи буде більш агресивною», — говорить Валентина Гордієнко.

Сорти Інституту картоплярства всі відрізняються посухостійкістю. Робота ведеться в умовах, коли вологи не вистачає, піщані ґрунти, отже умови створення нових сортів дуже жорсткі.

«Оскільки поливу в нас нема, то відбираємо самі посухостійкі сорти. Тому наш популярний сорт Княгиня дає урожай за будь-яких умов, сорт Мирослава досягає показників понад 100 т/га, з ранніх сортів Скарбниця дає гарні врожаї… Перевага української селекції — смакові якості картоплі, ми на це завжди орієнтуємося. Потім вже йде стійкість до хвороб, ми працюємо саме над тими хворобами, які розповсюджені в нас — фітофтора, парша, тощо. Раси фітофторозу можуть бути іншими в Німеччині та Голландії», — вважає Валентина Гордієнко.

Кліматичні зміни та їх домінуючий вплив на картоплярство відзначають і агрономи агрокоманій. Вони акцентують на тому, що є достойні українські сорти картоплі, але наголошують, що Україна без зрошення просто не виживе, навіть північні регіони.

Читати по темі: Другий хліб. Технологія вирощування картоплі від А до Я

Довідка: Інститут картоплярства НААН проводить наукові дослідження з питань картоплярства і здійснює науковий супровід галузі за такими напрямами, як біо- та ДНК-технології, селекція, насінництво, оздоровлення та прискорене розмноження оздоровленого садивного матеріалу, діагностика латентної форми ураження фітопатогенами, технології та захисту рослин, законодавча робота та розробка програм розвитку галузі картоплярства. Селекціонерами інституту створено понад 100 сортів картоплі різних груп стиглості і господарського призначення. До Державного Реєстру сортів рослин України занесено 47 сортів селекції інституту.