18 серпня 2020, 15:30, Світ

Неонікотиноїди впливають на скорочення популяції птахів у США — вчені

Раніше вважалось, що на скорочення популяції птахів значною мірою впливали: інтенсифікація сільськогосподарського виробництва, перетворення пасовищ в сільгоспугіддя і зміна клімату. В новому дослідженні Університету Іллінойсу професор Мадху Кханна заявляє, що на скорочення популяцій птахів у США значною мірою вплинуло використання неонікотиноїдних інсектицидів. Про це пише eurekalert.org.

«Численні дослідження показали, що неонікотиноїди негативно впливають на диких бджіл, медоносних бджіл і метеликів, але дослідження їх впливу на птахів були обмежені. У ході дослідження нами було виявлені переконливі докази негативного впливу неонікотиноїдів, зокрема, на птахів, які харчуються на пасовищах та комахоїдних птахів», — заявила науковець.

Ми виявили, що збільшення використання неонікотиноїдів на 100 кг — в середньому на 12% — сприяло скорочення популяцій птахів на пасовищах на 2,2% і комахоїдних птахів на 1,6%. Для порівняння, використання 100 кг не-неонікотиноїдних пестицидів провокувало скорочення популяції птахів на 0,05 та 0,03% відповідно.

«Оскільки негативний вплив має здатність накопичуватись, ми підрахували, що, наприклад, використання 100 кг неонікотиноїдів у 2008 році призвело до скорочення сукупної популяції пасовищних птахів на 9,7% до 2014 року», — зауважила Мадху Кханна.

Згідно з дослідженням, несприятливий вплив на популяції птахів було зосереджено на Середньому Заході, в Південній Каліфорнії і Північних Великих рівнинах.

На думку вчених, такий ефект може бути прямим результатом вживання птахами обробленого насіння сільськогосподарських культур, а також непрямим впливом на популяції комах, якими вони харчуються.

«Це дослідження забезпечує переконливу підтримку переоцінки політики, що дозволяє використання неонікотиноїдів Агентством з охорони навколишнього середовища США, шляхом включення міркувань про вплив цих пестицидів на птахів», — підсумовують автори дослідження.