20 березня 2024, 10:19, Технології

Перехід на no-till на важких ґрунтах має бути поступовим

Про це йдеться у матеріалі: «Як переходити на no-till на важких ґрунтах? Три поради від американських фермерів» на SuperAgronom.com.

Тайлер Циммерман господарює у штаті Північна Дакота. Він зізнався, що боявся повністю переходити на No-Till. Думав, що обробіток ґрунту все одно потрібний, щоб прогріти і висушити його навесні. Тому свій перехід на no-till він почав замінивши осінній і весняний обробітки одним вертикальним обробітком ґрунту восени. 

«Вертикальний обробіток ґрунту неглибокий, він лише розпушує верхній шар ґрунту. Завдяки йому ми також заощадили час і мотогодини трактора», — додає він. 

Для сівби по no-till він модернізував пневматичну сівалку John Deere. Це дозволило йому сіяти насіння по стерні кукурудзи, яка залишилася на поверхні після вертикального обробітку. Згодом фермер відмовився від осіннього вертикального обробітку ґрунту. Не помітивши ніякої різниці у появі сходів без його застосування, він перейшов на no-till.

Його колега з півдня Міннесоти Тім Гансбергер також повністю перейшов на no-till, спочатку зменшивши площі під обробітком ґрунту. З самого початку господарювання він не обробляв землю під сою, а під кукурудзу робив смуговий обробіток strip-till. Він був переконаний, що посівні смуги на важких ґрунтах мають бути оголеними від рослинності і решток, щоб висохнути та прогрітися для сівби кукурудзи.

«Але у 2018 році у нас була волога осінь, і ми не встигли завершити смуговий обробіток. Тож навесні ми вирішили спробувати посіяти кукурудзу по no-till», — каже Тім Гансбергер. 

Рішення було прийнято легко, оскільки аграрій встановив на сівалку плаваючі очищувачі рядів і гідравлічну притискну силу, щоб кожна насінина була розміщена на відповідній глибині.

Під час збирання врожаю різниці в урожайності між частинами поля, які оброблялися смугово, і тими, що не оброблялися не було. У результаті фермер остаточно відмовився від смугового обробітку на користь no-till.

Читайте також: Умови для вирощування кукурудзи на Черкащині сприятливі, але аграрії шукають альтернативи зерновій

Меланія Несмачна, SuperAgronom.com