7 серпня 2020, 11:00, Насіння

У США зареєстровано перший у світі комерційний проміжний продовольчий сорт пшениці

Як повідомляє Phys.org, порівняно з однорічними культурами, багаторічні культури забезпечують стійкі екологічні переваги, такі як зменшення ерозії ґрунту та води, зменшення вилуговування ґрунтових селітри та посилення зв’язування вуглецю. А світове сільське господарство уже давно потребує включення стійких систем отримання врожаю. Тож над проблемою працюють багато наукових колективів.

У повідомленні зазначається, що зареєстрований американськими селекціонерами сорт має назву

MN-Clearwater (реєстр. № CV-287, PI 692651). І це перший у світі комерційний проміжний продовольчий сорт. Він був розроблений в Університеті штату Міннесота і випущений в серпні 2019 року.

Загалом такі рослини позначають як «проміжна пшенична трава» (intermediate wheatgrass, IWG). Вон характеризуються розлогою – широкою і довгою кореневою системою, яка активно засвоює поживні елементи із ґрунту та секвеструє вуглець.  Сорт MN-Clearwater був створений шляхом схрещування семи батьків, відібраних за ознаками високої врожайності, рівномірності достигання, високорослості для більш зручного обмолоту тощо.

На випробувальних ділянках у штаті Міннесота, з мінімальним рівнем живлення та незначним рівнем хвороб, без обробок та внесення добрив, було отримано урожайність сорту MN-Clearwater на рівні 696 кг/га.  При цьому дослідники зазначають, що цей багаторічний сорт дає вищі врожаї тільки перші 2 роки. На третій урожайність різко (на 79%) знижується.

Селекціонери також сподіваються, що виведений ними сорт стане поштовхом до розвитку цього нового напряму в сільському господарстві, що відкриє можливості до подолання наслідків кліматичних змін, вирішення багатьох екологічних проблем та завдань сталого розвитку.