7 серпня 2020, 08:00, Світ

Вчені провели дослідження на фітотоксичність сумішей гербіцидів для кукурудзи

Результати досліджень опубліковано на сайті  mdpi.com.

У своїй роботі група експертів з Познанського університету природничих наук і Вроцлавського університету природничих наук рекомендують з увагою ставиться до бакових гербіцидних сумішей для захисту кукурудзи від бур'янів.

«Урожай кукурудзи залежить від багатьох факторів. Кількість і якість зібраної кукурудзи в 40% визначається агротехнічними факторами, в 30% залежить від кліматичних умов і в 30% визначається правильним вибором гібриду. Застосування гербіцидів вважається найбільш економічно ефективним методом боротьби з бур'янами в розвинених країнах. В даний час комбіноване використання агрохімікатів, в тому числі гербіцидів з регуляторами росту, стає все більш частою практикою. Але окремі гібриди можуть по-різному реагувати на різні гербіциди, що доведено в численних роботах по реакції сортів на хімічні засоби захисту рослин », — пишуть вчені в своїй статті.

Також гербіциди можуть сприяти фітотоксичним ефектам на культурі, отже, необхідно вивчити селективність цих препаратів по відношенню до різних гібридів, тому що внутрішньовидова генетична особливість може викликати різну реакцію рослин на речовини.

Пошкодження рослин гербіцидами робить їх більш сприйнятливими до поразки різними хворобами. Так, синтетичні ауксинові гербіциди (2,4-D і дикамба — системні гербіциди для боротьби з дводольними бур'янами) впливають на посилення регулювання ауксинів в рослинах, що може привести до порушення балансу природних гормонів росту рослин. Це викликає ненормальне неконтрольоване ділення клітин, неконтрольоване зростання і пошкодження хлоропластів, мембрани і судинної тканини.

Далі, мезотріон — це речовина, яка відноситься до інгібіторів гідроксіфенілпіруват діоксигенази (HPPD). HPPD бере участь у перетворенні тирозину в пластохінон і токоферол. В результаті блокування ферменту гербіцидом синтез каротиноїдів порушується, що призводить до деградації хлорофілу. Дія проявляється відбілюванням рослин. Гербіциди, що містять вищевказану речовину, призначені для контролю дводольних і однодольних бур'янів на плантаціях кукурудзи.

Бромоксиніл є активною речовиною, класифікованою як інгібітор фотосистеми II. Рослинний хлороз і некроз — симптоми впливу речовин, що відносяться до інгібіторів фотосистеми II.

Використання мепикват хлориду (інгібітору синтезу гіберелінової кислоти) підвищує фізичну міцність стебел на вигин, збільшує щільність сухої речовини на см, діаметр стебла і накопичення лігніну.

Процедура розпилення мепикват хлориду значно впливає на висоту рослин, індекс площі листя, виробництво сухої речовини і врожайність кукурудзи.

Проте, дослідження ефективності комбінованих ЗЗР та їх фітотоксичності для сільськогосподарських культур необхідні. Метою дослідження було оцінити окремі фактори, що впливають на здоров'я рослин кукурудзи різних гібридів і ефективність гербіцидної боротьби з бур'янами, що зустрічаються в цій культурі.

Гербіцидна селективність (по мезотріону, 2,4-D і бромоксинілу) для різних сортів кукурудзи оцінювалася в тепличних експериментах. Ефективність гербіцидів (МЦПА, 2,4-Д + дикамба) і суміш гербіциду МСРА з мепикват хлоридом була випробувана лободі білій(Chenopodium album L.) та падалиці озимого ріпаку (Brassica napus L.).

«Інформація, що міститься в роботах інших вчених, вказує на те, що використання мезотріону може сприяти виникненню фітотоксичності на плантаціях кукурудзи, що, однак, не має вираженого негативного впливу на врожайність, оскільки ефект тимчасовий. У проведеному експерименті мезотріон спричиняв найбільших збитків на рослинах, що належить до сортів Kardona, SY Multitop і Laureen. Рослини кукурудзи також показали ознаки фітотоксичності після застосування гербіцидів, що належать до групи синтетичних ауксинів і бромоксинілу. Для 2,4-D спостерігалися пошкодження, такі як скручування листя, вигин стовбура і крихкість. Для бромоксинілу зміна кольору листя на жовті і коричневий. Гербіциди з групи регуляторів росту фітотоксичного ефекту не викликали», — йдеться у повідомленні.

Не було виявлено зв'язку між генетичною дистанцією сортів кукурудзи та їх чутливістю до застосовуваних гербіцидів. Проте, тестування на селективність до гербіцидів важливе для окремих гібридів в культури важливо з урахуванням можливості гербіцидного пошкодження.

Гербіциди, що містять дикамбу і 2,4-Д, успішно знищили різні види бур'янів, в тому числі лободу білу і падалицю ріпаку. Додавання мепікват хлориду не вплинуло на ефективність обраного гербіциду. Це важливо з точки зору резервуарних сумішей, використовуваних в сільськогосподарській практиці в засобах захисту рослин.

«Ефективний контроль над бур'янами без фітотоксичності, а також правильно проведений контроль проти грибних патогенів, серед яких Fusarium ssp. відіграє значну роль, — ось фактори, від яких у багато залежить врожайність культури », — зазначають автори.