5 серпня 2020, 11:40, Насіння

Аграрії на Вінниччині розповіли про особливості цьогорічного сезону для озимої пшениці

Читати детально: Технологія вирощування пшениці та сої в нелегкий сезон на Вінниччині

Один з найбільших викликів цього року була нерозкущена пшениця восени через відсутність вологи. Проте культура завдяки стимуляторам росту, біоактиваторам, що містяться у протруйниках, не надто це відчула. Насіння перед посівом протруювали трьохкомпонентним фунгіцидним протруйником Бенефіс по 0,6 л/га. А також, аби уникнути пошкоджень кореневої системи, вносили Імідор Про по 1 л/га.

«У нашому регіоні по закінченні осінньо-зимового періоду вологи не було взагалі. З 1 жовтня по 1 березня випало лише 90 мм опадів, такої малої кількості я давно не пам'ятаю. Також ще однією особливістю року стали весняні заморозки, які завдавали шкоди пшениці, що тільки відновлювала вегетацію», —  підсумував Роман Поліщук. 

Цьогоріч на культурах було багато попелиці. Високі температури та вологість дали поштовх активному розвитку цього шкідника. Також спостерігався на посівах хлібний жук. Аграрії регіону боролись із жужелицею та пшеничними трипсами.

«З бур'янами впорались завдяки післясходовому гербіциду системної дії Гранат (д.р. — трибенурон-метил). Коли існувала загроза появи на полях підмаренника, то вносили Прімадонну по 0,7 л/га. Тепла зима, затяжні холодні ночі навесні, температурні коливання стимулювали появу шкідників, тому в кожну обробку ми додаємо Фаскорд», — додав Віктор Заплетнюк,  регіональний представник компанії CHEMISCHE GUTER