23 липня 2020, 17:35, Україна

Фітосанітари Хмельниччини оцінили масштаби розповсюдження філодії на соняшнику

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області.

Зі слів головного спеціаліста відділу прогнозування фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Віри Трофімової, явище філодії набуло масового характеру як в Полонському районі, так і в Хмельницькій області та по всій Україні від поодиноких випадків до 5% від усієї площі посіву соняшника.

Наразі оцінити масштаб розповсюдження хвороби складно через те, що соняшник лише починає цвісти. При цьому, науковці дотримуються думки, що це ураження інфекційного походження, викликане фітоплазмами (паразитичні бактерії з клітинами розміром 1 мікрометра, які не мають клітинних стінок), наближені ближче до вірусів за особливістю розвитку. Перезараження рослин фітоплазмами здійснюється сисними шкідниками (цикадки, попелиця, листоблішки).

«Проте посіви соняшнику в Полонському районі були оброблені інсектицидами системної дії один-два рази за вегетацію, тому спеціалісти агроформувань надають перевагу вірогідній версії неінфекційної природи виникнення даного явища, якому передували несприятливі та стресові умови розвитку рослин у фазу від 8 листків до початку цвітіння, різкі коливання денних та нічних температур, порушення системи живлення (надлишок азоту, дефіцит бору) через похолодання, гербіцидний стрес тощо. Поки, що надійних і перевірених методів лікування хвороби немає», — ділиться Віра Трофімова.

Зі слів фахівця, для профілактики захворювання важливі: здоровий посівний матеріал, наявність генетичної стійкості, контроль розвитку бур’янів та комах-перенощиків.

«У період повного цвітіння облік повториться для складання більш повного аналізу ситуації. Хвороба не є новою, процес вивчення триває, і служба прогнозування веде постійний моніторинг розвитку захворювання», — зауважила спеціаліст.

Читати по темі: Олександр Акулов: філодії на кошиках соняшника