21 липня 2020, 13:05, Урожай

Нут не виправдав сподівань сільгоспвиробників Херсонщини

За даними Департаменту розвитку сільського господарства та зрошення Херсонської облдержадміністрації, нут на невеликих площах минулої весни висіяли всього чотири сільськогосподарські підприємства під Херсоном, а також у Каховському і Бериславському районах. Про це пише newday.kherson.ua.

«Десять центнерів з гектара — це не врожай», — висловився з цього приводу директор державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Віктор Найдьонов, який успішно виростивши нут на експериментальному майданчику у 20 га.

У середньому по області врожайність культури становить від 1 т/га на богарі, до 1,5 т/га на зрошенні, що хліборобів не задовольняє.

«За дотримання агротехнологій, нут в умовах Херсонщини може давати такі ж гарні врожаї, як і на своїй «батьківщини». Ми в цьому переконалися на власному досвіді, оскільки вирощуємо цю культуру ще з 2017 року. І знаємо, що попит на неї у світі стабільно високий», — зазначає директор Інституту зрошуваного землеробства (Херсон), член президії Національної академії аграрних наук України Раїса Вожегова.

На думку фахівців, якби ціна трималася на тих же 50 тис. грн/т, фінансова «віддача» дала б можливість заробити. Але закупівельні ціни на нут цьогоріч впали до 12-20 тис. грн/т.

«Річ у тому, що нут «експортно орієнтований». А посередницькі фірми, котрі купують його для вивезення за кордон, орієнтуються на судові партії — від тисячі тонн. Виробники ж, котрі відводять під нут усього по кількадесять гектарів, оперують партіями у сто-двісті тонн. Закуповувати його потроху в різних районах, нагромаджуючи потім у сховищах, і нести при цьому значні логістичні витрати комерсанти не готові. От і не приживається «новосел» у таврійському степу», — йдеться в повідомленні.

Читати по темі: Технологія вирощування нуту. Головні правила