15 липня 2020, 08:00, Технології

Мікориза ефективна в протистоянні інфекціям та посиленні імунітету рослин — експерт

Про це в матеріалі «Мікориза у боротьбі з ґрунтовими бактеріозами і гнилями» на SuperAgronom.com розповів Микола Сучек, керівник відділу R&D агрохімічної компанії VITAGRO PARTNER.

У рослинництві виділяють 2 види мікоризних грибів: ектомікоризні й ендомікоризні. Перші розміщуються зовні кореневих відростків, утворюючи покриття, «мішечки» навколо них. У випадку з ендомікоризою спостерігається зрощування господаря і гриба. Він проростає у провідну систему рослини, в міжклітинний простір. А іноді навіть і у клітину. Утворюються клубки відростків, які називаються арбускулами. Одним із видів грибів, що має арбускулярно-везикулярну дію, є Glomus intraradices. На його основі створено, зокрема, інокулянт МікоФікс (MycoFix).

«Якщо говорити про фунгіцидні властивості гриба, то з одного боку, він суто механічно, завдяки розгалуженій мережі власних гіфів, не підпускатиме патогени безпосередньо до рослини. А з другого боку, він ще й виділяє фітоалексини — природні антибіотичні речовини, які посилюють імунітет рослини і протистоять інфекціям. І це ще не всі можливості гриба (відповідно, і препарату на його основі) у запобіганні хворобам», — говорить Микола Сучек.

Як зазначає фахівець, завдяки своїм фітостимулюючим виділенням мікориза також допоможе захиститись від зовнішніх, навіть бактеріальних інфекцій. У такому випадку підвищується імунітет рослини-господаря, що у подальшому сприяє протистоянню бактеріальним гнилям.

Микола Сучек рекомендує обробляти мікоризним грибом насіння озимої пшениці. При цьому, як зауважив фахівець, мікоризні гриби також ефективно використовувати в органічному виробництві, де про хімічні протруйники і мови бути не може.